fbpx
Petak , 30 Jula 2021
Reumal

Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

Gdje je u Sarajevu otvoren novi restoran koji je zaposlio 40 radnika, u koji bh. grad stiže njemačka investicija, koja općina u FBiH ima najveći promet po fiskalnim kasama, koji entitet prvi nastavlja sa zaduživanjem u 2021…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. U Sarajevu otvoren novi restoran na 600m2, 40 osoba dobija posao

U Sarajevu je otvoren 5. objekat Metropolis Cafe-Restaurant. Metropolis Family otvoren je u Bingo City Centru, na adresi Džemala Bijedića 160.

– Ovaj ugostiteljski objekat zapošljavat će oko 40 radnika. U vremenu kada je privreda, a ugostiteljstvo posebno, u krizi zbog pandemije korona virusa, to su lijepe i ohrabrujuće vijesti – kazao je načelnik Semir Efendić.

9. U općini Novi Grad najveći promet u decembru

Prema službenim podacima Porezne uprave Federacije BiH na dan 31.12.2020. godine na području Federacije BiH instalirano je ukupno 85.447 fiskalnih uređaja, putem kojih je u decembru 2020. godine evidentiran ukupan promet u iznosu 3,9 milijardi KM. Općina na kojoj je evidentiran najveći ukupan promet putem fiskalnih uređaja u decembru je Novi Grad Sarajevo sa 314 miliona KM.

8. Reumal Fojnica otvorio vrata, nude i Covid rehabilitaciju

Protekla godina bila je teška i za lječilišta u našoj zemlji. Pandemija koronavirusa i zabrana rada, te smanjen obim poslovanja, dodatno su usložili nagomilane probleme Lječilišta Reumal. No ovaj privredni subjekt, simbol Fojnice, nakon pomoći nadležnih, ponovno je otvorio vrata svojim korisnicima, te među prvima u regiji počeo novi program Covid rehabilitacije, čime nastoji sačuvati radna mjesta i djelatnost na kojoj počiva ovaj grad.

7. Srušen još jedan objekat na trasi Prve transverzale

Na građevinskoj cjelini prvog dijela Prve transverzale u četvrtak je srušen još jedan objekat u privatnom vlasništvu, koji se nalazi neposredno uz objekt “kasarna”, i to na dionici u ulici Halida Kajtaza od broja 26 do broja 32. Od raskrsnice Tešanjske sa ulicom Halida Kajtaza preostao je još jedan objekat koji će, nakon deložacije vlasnika, biti spreman za uklanjanje. Time će biti “očišćen” kompletna dionica od Američke ambasade do auto – praonice u ulici Braće Begić, što će omogućiti pokretanje radova i na ovom dijelu transverzale.

6. RS nastavlja sa zaduženjima i na početku 2021.

Republika Srpska nastavlja sa zaduženjima i ove godine. Zakazana je 67. aukcija trezorskih zapisa Republike Srpske na Banjalučkoj berzi koja će biti održana 12. januara 2021. godine. Republika Srpska će se pokušati zadužiti za 30 miliona KM.

5. Robna razmjena u regionu: Samo jedna zemlja u suficitu

Pandemija koronavirusa koja je pogodila cijeli svijet pa tako i region jugoistočne Evrope, odnosno područje Balkana uticala je i na obim vanjskotrgovinske razmjene. Kod pojedinih zemalja došlo je do pada pokrivenosti uvoza izvozom, pojedine su zemlje ipak, iskoristile priliku i povećale izvoz na uštrb uvoza, a kod nekih je manji uvoz doprinio smanjenju vanjskotrgovinskog deficita. Ukupni vanjskotrgovinski deficit Bosne i Hercegovine iznosio je 5,8 milijardi KM za jedanaest mjeseci prošle godine.

4. U FBiH za godinu ugašeno 15.252 radnih mjesta

Ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 31.12.2020. godine iznosio je 520.493, podaci su Porezne uprave Federacije BiH koji su objavljeni ove sedmice. U odnosu na 31.12.2019. godine kada je broj zaposlenih iznosio 535.745, taj broj manji je za 15.252.

3. Vogošća: Mala pekara iz komšiluka postala veliki izvoznik

Slatka priča MBA Centra iz Vogošće počinje 1992. godine u maloj pekari u komšiluku. Od tada pa sve do danas, ovdje se razvijaju nove ideje i proizvodi kako bi život ljudi bio ukusan i lijep. Fascinirani dobrim okusom i hranom nude proizvode savršene po okusu, dizajnu i usluzi.

Oko 150 radnika vrijedno radi na jedinstvenoj kulinarskoj tradiciji koju predstavljaju širom svijeta uz poseban miris i okus slatkih i slanih proizvoda od jufke.

2. Prodaje se Robna kuća u Velikoj Kladuši

Razvojna banka Federacije BiH objavila je novi oglas za prodaju Robne kuće u Velikoj Kladuši, koja je jedan od simbola ovog grada. Zgrada je u vlasništvu Razvojne banke Federacije BiH 1/1. Najniža cijena ovog puta je 3.176.425 KM, navedeno je u oglasu.

Ponude se dostavljaju najkasnije do 20. januara u zatvorenoj koverti putem pošte ili na protokol na adresu Razvojne banke. Otvaranje ponuda održat će se 22. januara.

1. Nova njemačka investicija stiže u Živinice

Grad Živinice je za nepune dvije i po godine u razvoj gradskih poslovnih zona, a ima ih za sada tri, uložio oko 70 miliona maraka. Ni aktuelna pandemija nije zaustavila njihov razvoj i interes investitora, tako da je u toku gradnja dvije velike fabrike, a vode pregovore i sa njemačkom kompanijom koja je Živinice prepoznala kao poželjno poslovno okruženje.

U posljednje četiri godine u poslovnim zonama u Živinicama zaposleno je više od 1.600 osoba u oko 420 kompanija.

Pročitajte i ovo

Detalji filmske potjere: Kedin i Mustafa natočili goriva za 100 KM, pa bježeći autom, sletjeli u mezarje i udarili u nišan

Krenuli su prema Ilidži te smo ih uspjeli stići u Rakovici, ali oni su se …