fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Predškolska ustanova “Ikre” u Kiseljaku prva ustanova koja će dobiti Halal certifikat

Predškolska ustanova „PPU Ikre“ Kiseljak je prva predškolska ustanova u Bosni i Hercegovini, čija će kuhinja dobiti Halal certifikat.

Naime, potpisan je ugovor sa Agencijom za certificiranje halal kvalitete, nakon čega se krenulo u proces edukacije.

Uposlenici „PPU Ikre“ Kiseljak jutros su imali priliku prisustvovati edukaciji sa edukatorom Agencije, Valdetom Peštalićem. Na ovaj način je završena prva faza certificiranja.

Agencija za certificiranje halal kvalitete je institucija Islamske zajednice u BiH osnovana 2006. godine sa nadležnostima za halal certificiranje proizvoda i usluga, te edukaciju, savjetovanje i promociju halala.

Aktivnosti halal certificiranja Agencija provodi u skladu sa zahtjevima nacionalnog Halal standarda BAS 1049 – Halal hrana, zahtjevi i mjere. Halal standard definira kriterije za implementaciju zahtjeva halal kvalitete, koji su istovjetni za sve kompanije bez obzira na njihovu veličinu ili vrstu proizvodnje. Navedeni kriteriji primarno utvrđuju šta kompanija mora poduzeti kako bi proizvod/usluga mogao dobiti status – HALAL (dozvoljen).

Na ovaj način, novoosnovana Predškolska ustanova „PPU Ikre“ Kiseljak, čiji je osnivač Medžlis islamske zajednice Kiseljak, želi korisnicima zagarantovati kvalitet i sigurnost hrane, te postati prepoznatljiva u svim segmentima rada i djelovanja.

Važno je napomenuti da je ovo prva predškolska ustanova Muftijstva sarajevskog, te šesta na nivou Islamske zajednice u BiH.

Ono što nam čini posebnu satisfakciju je povratna informacija roditelja, koji su zadovoljni radom i uvjetima koje pruža ova Ustanova.

 

Pročitajte i ovo

Fojničanin Danis Hasanhodžić – Mladi borac sa velikim snovima

U srcu Bosne, rođen je budući šampion – Danis Hasanhodžić. Sa samo šest godina, Danis …