fbpx
Subota , 10 Aprila 2021

Nastavio po starom: Banja Luka je srpski grad, priča o ikoni je izmišljena

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je nakon 16 dana borbe s oboljenjem COVID-19 u UKC-u Republike Srpske otpušten na kućno liječenje, a iskustva s javnosti podijelio je na konferenciji za medije koju je iskoristio i za nastavak stare politike.
Dodik je po otpustu iz bolnice kazao da je slabo pratio dešavanja, ali nije propustio priliku da se osvrne na njih, po ustaljenoj praksi. Prvo je prokomentarisao eventualnu promjenu visokog predstavnika u BiH.

“Republika Srpska je protiv visokog predstavnika, bez obzira na to ko je i kako se zove, ne mora dolaziti i nije dobrodošao. Naš stav je da je to podvala. Bakir Izetbegović govori da će Joe Biden doći ovdje i poravnati, da će nestati entiteti i kantoni, prije toga će nestati BiH, a RS će biti država. Nema Izetbegović šta da traži u Banjoj Luci, kao ni ja u Sarajevu. Tamo nema mog naroda. Floskula da Banja Luka pripada svima je lažna, ona pripada onima koji žive ovdje, a to su Srbi. Banja Luka je srpski grad”, kazao je Dodik.

Kada je riječ o aferi “Ikona”, rekao je da su mediji iz Federacije izmislili priču.

“Ona je na sigurnom, organi vlasti Ukrajine nisu tražili ikonu. Izmislili ste priču, ambasador Ukrajine je rekao da je sve na bazi medijskih izvještaja i mediji su napravili aferu. Lavrov je smatrao da je treba vratiti. Ja ću pozvati ljude koji su mi dali ikonu i javno ću im to vratiti, a oni nek dalje rješavaju”, rekao je Dodik.

Govoreći o bolesti, istakao je da su iza njega najteži dani.

“Iza mene i moje porodice su teški dani, sada predstoji period rehabilitacije. Čuvajte se, nemojte biti naivni i lakomisleni. Kada mi je rečeno da je direktor UKC-a Vlado Đajić išao u crkvu i upalio svijeću za mene, shvatio sam gdje se nalazim. Nije jednostavno, teško je, nema razloga niti želim da se junačim, bilo je problematično, ovo je velika pobjeda mene i tima ljudi”, rekao je Dodik i zahvalio se svima koji su nudili pomoć i pitali za njegovo zdravlje.

Kazao je da se sada osjeća dobro, ukoliko ne mora da se izlaže fizičkom naporu, te da se nada da će brzo vratiti snagu i nastaviti poslove.

Pročitajte i ovo

Lijepe predramazanske vijesti iz Srebrenice: Paketićima obradovano 340 djece školskog i predškolskog uzrasta

U organizaciji Centra za dijasporu Mreža u Srebrenici i Bratuncu u saradnji s medžlisima u …