fbpx
Ponedjeljak , 22 Jula 2024

Rekordan broj: BiH u 2020. godini dobila 49 novih hafiza

Bosna i Hercegovina je tokom protekle, 2020. godine dobila novih 49 hafiza, što je dosadašnji rekord, navode iz Islamske zajednice u BiH (IZBiH).

Pred Komisijom Rijaseta IZBiH hifz je položilo  28 muškaraca i 21 žena.

Posebna pažnja

– BiH je zemlja koja već stoljećima baštini islamsku vjeru, kulturu i tradiciju u okviru koje posebno mjesto zauzimaju pamćenje, čuvanje, izučavanje i prenošenje Kur'ana Časnog. Ponosni smo što možemo istaći da danas u našoj zemlji imamo 500 hafiza koji su na sebe preuzeli ovaj veliki emanet čuvanja Božije riječi – navode iz IZBiH.

Rad Islamske zajednice, u odnosu na izučavanje hifza, vidljiv je u više segmenata.

– S učenjem i izučavanjem Kur'ana počinje se u mektebu. Islamska zajednica u BiH održava  nastavu u 1.843 mekteba. Nakon toga nastavlja se s izučavanjem Kur'ana u osam srednjih škola – medresa, a usto u dvije gimnazije postoje sekcije za učenje Kur'ana (Sarajevo i Zagreb).

Na islamskim fakultetima posebna pažnja poklanja se hifzu i izučavanju Kur'ana. U okviru IZBiH djeluju ovakve četiri visokoškolske ustanove – pojašnjava Zijad Suljić, šef Odjela za posebne vjerske programe IZBiH.

Prate napredak

Također, pri većini muftijstava u IZBiH postoje škole Kur'ana u kojima se omogućava svim zainteresiranima da izučavaju i uče hifz, a njihov napredak se prati i preslušava.

– Ovakvim pristupom, u posljednjih 10 godina, iznjedrili smo ukupno 292 hafiza, od čega 180 muškaraca i 112 žena – poručuju iz IZBiH.

Brojna takmičenja

Da bi se nastavio ovakav trend, Islamska zajednica u BiH redovno svake godine radi na popularizaciji ove aktivnosti kroz nekoliko segmenata – podrška novim hafizima; svaki kandidat ima mentora koji ga preslušava  i daje mu smjernice i podršku; kandidat tokom polaganja hifza ima osigurane smještaj i hranu.

Tu su i organizacija takmičenja u hifzu na nivou BiH te na kojem učestvuje između 45 i 50 takmičara iz cijele zemlje, kao i međunarodno takmičenje u hifzu u Sarajevu koje okupi takmičare iz evropskih zemalja.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila BEŠIĆ (rođ. SULJIĆ) HATIDŽA iz Prokosa

Na Bolji svijet je preselila BEŠIĆ (rođ. SULJIĆ) HATIDŽA iz Prokosa. Preselila je na Ahiret, …