fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Skandal na pomolu: Otkud kod Milorada Dodika nestala ikona iz Ukrajine?

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković smatra da je BiH trenutno pod vrlo ozbiljnom optužbom Ukrajinske ambasade zbog pozlaćene ikone koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodiku poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.
Nakon što je Klix.ba jučer otkrio da Ambasada Ukrajine u BiH traži sve informacije o nestaloj pozlaćenoj ikoni iz Luganska (Ukrajina) staroj 300 godina ,koja je bila u posjedu Milorada Dodika prije nego ju je darovao ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, vijest je odjeknula cijelim našim regionom.

Šefica bh. diplomatije za naš portal kaže da treba što prije reagovati na ukrajinsku notu.

“Traže da se utvrdi kako jsedošlo do ikone jer je u sve uključen naš visoki državnik, dakle predsjedavjaući Predsjedništva BiH. Normalan slijed stvari je da se traži kako je došlo do toga. Mi imamo nadležne institucije, dakle Tužilaštvo BiH koje na osnovu ove note ima ozbiljnu osnovu da izvrši uvid kako je došlo do posjedovanja otuđene ukrajinske imovine koja je i nestala”, izjavila je ministrica vanjskih poslova BiH.

Ukrajina tvrdi da je pozlaćena ikona iz Luganska stara 300 godina zapravo kulturna baština te zemlje.

“Očekujem uključivanje BiH u rješavanje ovog problema. Mi smo jučer po prijemu note odmah išli s upitom i proslijedili notu na Predsjedništvo BiH. Normalno bi bilo da dođe do vrlo hitne reakcije jer je vrlo ozbiljan upit, da ne kažem optužba. Nanosi se ogromna šteta BiH kada se jedan visoki dužnosnik nađe pod određenom optužbom da je poklonio nešto što je ukradeno i što predstavlja nečije kulturnog blago. Treba se podhitno opravdati, kako je došlo do toga”, poručila je Turković.

Ukrajinci su jučer poručili da bi nepružanje informacija predstavljalo podršku agresivnoj politici i vojnim akcijama Ruske Federacije protiv Ukrajine, što je već rezultiralo smrću hiljada ukrajinskih građana.

Lugansk je inače dio Ukrajine, kao i Donjeck, koji su željele osvojiti ruske snage. Na strano ratište u Lugansk i Donjeck su išli i državljani BiH ratujući na strani Rusije, zbog čega im se sudilo u našoj zemlji.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …