fbpx
Utorak , 25 Juna 2024

Ratnim vojnim invalidima u Federaciji BiH dodijeljeni novi automobili

Ključevi 28 automobila koje je Vlada FBiH osigurala i ove godine, uručeni su danas ratnim vojnim invalidima. Prilikom uručenja bivšim borcima se obratio i premijer Fadil Novalić.
“Naše opredjeljenje je da najranjivijoj kategoriji osiguramo sve što je u našoj moći iako smo svjesni da je ovo minimum u odnosu na ono što ste vi dali za slobodu i nezavisnost naše države”, rekao je Novalić.

Ključevi automobila su uručeni stopostotnim invalidima prve kategorije i prilagođeni su njihovim potrebama, a predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Mujo Aganović je pozdravio kontinuitet u dodjeli.

“Automobili koji se dodjeljuju ovoj kategoriji su krvlju stečeni, oni nisu luksuz. Ovo je minimum što država može i treba dati ovoj kategoriji”, rekao je Aganović.

Vlada Federacije BiH je nabavila 50 automobila u 2020. godini namijenjenih za ratne vojne invalide, a danas je uručeno 28 ključeva automobila. Ovih 50 automobila je koštalo skoro 1.500.000KM, a cijena jednog ovako prilagođenog automobila je 29.950 KM.

Današnje uručivanje ključeva prilagođenih automobila je nastavak aktivnosti Vlade FBiH i Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida, a direktor firme Porshe BH d.o.o. Sarajevo Senad Olovčić je izrazio žal što s njima danas nije bio i ministar Salko Bukvarević koji je ljetos preminuo usljed zaraze koronavirusom.

“Siguran sam da ćete biti zadovoljni vozilima koja ćete danas dobiti na korištenje, no želim izraziti žaljenje što s nama nije ministar Bukvarević koji je ovoj ideji dao veliki doprinos”, rekao je Olovčić.

Fadil Novalić je na kraju poručio da će Vlada FBiH uvijek biti uz one koji su se borili da sačuvaju ovu državu i da ničim ne mogu dovoljno da im zahvale.

“Kao Vlada FBiH smo bili kategorični i prilikom izrade ovogodišnjeg rebalansa budžeta da ne diramo u već određenu visinu iznosa namijenjenu za nakande i prava boračke kategorije, čak smo ih i povećali u septembru ove godine”, rekao je on

Pročitajte i ovo

opina 658x463

Opština Fojnica dodijelila 72 stipendije fojničkim studentima

Općina Fojnica dodjeljuje studentima visokoškolskih ustanova koji imaju prebivalište na području općine Fojnica 72 stipendije …