fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Predivne vijesti iz Istanbula: U tijelu malene Hane Pašanbegović više nema ćelija raka

U tijelu djevojčice Hane Pašanbegović više nema ćelija raka. Ove predivne vijesti stigle su iz Turske, a objavilo ih je Udruženje Pomozi.ba.
Petogodišnja Hana je čak četiri puta vodila bitku sa karcinomom, a posljednji apel za pomoć upućen je početkom septembra. Srećom, liječenje u Turskoj dalo je odlične rezultate.

Podsjećamo, Hana Pašanbegović rođena je 6. juna 2015. godine u Zenici. Prilikom posjete ljekaru 27. januara 2017. otkrivene su joj ciste u stomaku, a četiri dana kasnije urađena je hitna operacija kojom joj je odstranjena velika tumorska masa i tada je utvrđeno da Hana nema lijevi bubreg od rođenja. Nažalost, nakon 50 dana bolest se vratila. Šanse da Hana preživi bile su jako male.

U martu 2017. godine otišla je u Tursku na liječenje. Nakon tri i po mjeseca kemoterapija tumor se smanjio i operacijom je odstranjen. Hana je nakon toga prošla kroz 24 sesije radioterapija te šest mjeseci kemoterapija. Iako se činilo da je pobijedila bitku sa teškom bolešću, 23 mjeseca kasnije, tačnije u novembru 2019. godine, rak je ponovo napao Hanin organizam. Urađena je nova, treća po redu operacija, a nakon nje i četiri nova ciklusa kemoterapije.

U martu 2020. godine Hanino iscrpljeno tijelo bolest napada još jednom. Utvrđeno je da se radi o istoj vrsti tumora, samo ovaj put na jetri, zbog čega Hana odlazi na četvrtu po redu operaciju, nakon koje prima šest ciklusa kemoterapija i 24 sesije radioterapija.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …