fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Sjećanje na ubijene fojničke fratre: Pucanj u dušu Bosne

Danas se navršava 27 godina od od ubistva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića, gvardijana i župnog vikara samostana Duha Svetoga u Fojnici, zločina koji se bez dileme može nazvati pucnjem u samu dušu Bosne. Zločina zbog kojeg je prvi predsjednik Predsjedništva suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine, Alija Izetbegović, plakao zajedno sa fra Petrom Anđelovićem, provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene za vrijeme agresije na našu zemlju, o čemu je fra Petar svjedočio poslije smrti rahmetli Izetbegovića.

Tog 13. novembra, kako je sudski potvrđeno, Miralem Čengić, pripadnik 302. motorizirane brigade Armije RBiH iz Visokog, zajedno sa još tri pripadnika ove jedinice, Nedimom Zerdom, Saminom Mušinbegovićem i Vahidom Begićem, izvršio je zločin zbog kojeg treba tugovati svaki istinski bosanskohercegovački patriota, svaki čovjek.

Iako su Čengić i ostali osuđeni, nažalost, i poslije toliko godina, rodbina ubijenih i fojnički franjevci i dalje upozoravaju da naredbodavci ovog zločina, koji se dogodio tokom sukoba Armije BiH i HVO-a, nikada nisu pronađeni i sankcionirani.

Svake godine sredinu novembra u Fojnici obilježi sjećanje na dvojicu nedužnih fratara. Tužna godišnjica protekne u znaku mise zadušnice i prigodnog kulturnog programa, a “u sjećanju subraće i puka fra Nikica Miličević i fra Leon Migić žive svakodnevno jer vrijeme ne može izbrisati ni tragičan događaj ni plemenitost dvojice ubijenih svećenika”.

Zastava s ljiljanima

Ubijeni fratri ostat će upamćeni kao istinski bosanskohercegovački domoljubi, ali nadasve dobri i plemeniti ljudi.

Strijeljani su fratri bili pravi domoljubi, voljeli su Bosnu kao dušu svoju“, govorio je 2014. godine raniji gvardijan samostana u Fojnici fra Nikica Vujica.

Pokojni fra Leon Migić je, prema svjedočenju Vujice, prvi u Fojnici istaknuo zastavu Bosne i Hercegovine s ljiljanima, i ponosno je postavio na zidine Fojničkog samostana, “tako da se mogla vidjeti gotovo iz svake ulice i sa svakog mjesta u ovom srednjobosanskom gradu”. 

Fra Nikica je dva mjeseca prije smrti govorio:

Moja domovina, domovina moga naroda s kojim sam nikao, s kojim živim, je jedino Bosna

Prisjetimo se danas, u molitvama, i mislima, žrtve nedužnih fratara i svih nedužno stradalih na prostorima naše Bosne i Hercegovine. Neka budu vječna opomena…

 

R.Sarajevo

Pročitajte i ovo

Prava ljubav! Priča o Armini i Saudinu, slabovidnoj djevojci i slijepom mladiću iz Kiseljaka

Jedna divna priča o ljubavi, a o ljubavi treba pričati uvijek, našla se u Sarajevu. …