fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

Kako se spremiti za zimu i sačuvati svoju kožu

Kako se spremiti za zimu i sačuvati svoju kožu

 

Jesen je već odavno stigla u naše krajeve, a s njom i hladniji dani, pa je vrijeme da ljetnu odjeću zamjenite toplim kaputima, jaknama i džemperima.

Sa dolaskom zime, stiže nam i period viroza, tako da je potrebno na vrijeme pripremiti svoje tijelo za nadolazeće dane.

Jačanje imuniteta

Jačanje imuniteta nešto je na čemu svi obavezno trebamo raditi, pogotovo dok se svijet susreće sa pandemijom Covida-19, a prema prognozama doktora, ne bi bilo dobro kada bi se u nekom organizmu sastali virusi gripe i Covida istovremeno. Zato ćemo vam u nastavku prenijeti neke od savjeta brojnih stručnjaka kako i na koji način možete podići vaš imunitet i tako spremni dočekati zimske dane.

Kvalitetan san

Iako vam se ovaj savjet vjerovatno čini čudnim i pitate se kakve veze kvalitetan san ima sa podizanjem i jačanjem imuniteta, brojni stručnjaci širom svijeta upozoravaju da je san jedna od najbitnijih stvari za jak imunitet, a ujedno na taj način njegujemo lice i tijelo. Naime, nedostatak sna može poremetiti rad T-ćelija i samim tim povećati nivo upalnih cikotina a obje stvari smanjit će našu sposobnost u borbi protiv prehlade i gripe.

Pravilna ishrana

Tokom zimskog perioda preporučuje se što veći unos biljne hrane poput voća, povrća i žitarica. Navedene namirnice sadrže visok nivo antioksidanata koje našem tijelu pomažu u podizanju imuniteta i obnovi stanica.

Fizička aktivnost

Iako mnogi od nas prilikom dolaska zime prestaju sa fizičkim aktivnostima poput šetnje, planinarenja, sportskih aktivnosti i slično, to može biti pogrešno. Tokom zimskog perioda je najbolje posjetiti teretanu ili samostalno vježbati jer upravo fizička aktivnost povećava brzinu kojom protutijela prolaze kroz naš krvotok i samim tim postajemo otporniji na prehlade. Tokom vježbanja vrlo često imamo nešto višu temperaturu a takvo stanje otežava virusima i bakterijama da se duže zadrže u našem tijelu.

Unos Vitamina D

Vitamin D jedan je od ključnih vitamina za normalno funkcionisanje našeg organizma, a sasvim je prirodno da dolaskom zime imamo manjak ovog vitamina. Naime, dolaskom hladnijih dana, manje smo izloženi sunčevoj svjetlosti koja je prirodni izvor vitamina D, odnosno tjera naš organizam da sam proizvodi Vitamin D. Stoga je u zimskim danima poželjno unositi namirnice koje imaju povećanu koncentraciju ovog vitamina poput ribe (tuna, haringa, bakalar, skuša), žumanjka jajeta, goveđu jetru i slične proizvode. Osim ovoga, u brojnim apotekama se nalaze tablete koje sadže vitamin D, no mislite li da je sam unos tableta dovoljan, varate se. Sa tabletama nikada ne treba pretjerivati, pogotovo ako za njima nema posebne potrebe, lijekovi na biljnoj bazi poput onog koji sadrži Vitamin D trebaju biti samo dodatna podrška našem tijelu uz redovan unos namirnica koje sadrže ovaj vitamin.

 

 

 

Pročitajte i ovo

Poslovnica pekare “Manja” u ulici Koševo u Sarajevu prestaje s radom

Poslovna jedinica pekare Manja u ulici Koševo u Sarajevu saopćila je kako s današnjim danom …