fbpx
Utorak , 18 Juna 2024

Digitalna stomatologija – transformacija stomatološke prakse

Digitalna stomatologija – transformacija stomatološke prakse

Piše: dr stom. Ema Širbegović

Svaka stomatološka ordinacija u Bosni i Hercegovini će prije ili kasnije morati započeti digitalnu transformaciju. Proces digitalizacije započeo je davno, a polako dolazi i u Bosnu i Hercegovinu. Koristi od digitalizacije mogu imati svi i ordinacije i pacijenti.

Prvi vidljivi benefit od digitalizacije ogleda se u mogućnosti da vidite virtuelni rezultat stomatološkog  zahvata prije njegovog početka. Najčešće se kreira 3D model zuba na monituru koji pacijent vidi.

Benefit za pacijenata su bolja informiranost, mogućnost  da donese kvalitetniju odluku. Za ordinaciju je to brže izvođenje stomatološkog zahvata.

Digitalna CAD/CAM tehnologija je sve popularnija, jer omogućuje precizan i efikasan rad. To znači predvidive i prilagodljive rezultate za doktora i pacijenta. Digitalno kreirani protetski radovi su precizniji, pouzdaniji i samim tim prihvatljiviji izbor. Negativna stranja je što su takvi protetski radovi skuplji od radova izrađenih na tradicionalan način.

Digitalno dizajniran osmijeh (CAD/CAM) omogućava da se pacijentima urade restauracije koje izgledaju vrlo prirodno.

Ipak,  ljudsko znanje i iskustvo u radu  će uvijek biti neophodno  bez obzira na tehnologiju.

Digitalne tehnologije nude mogućnost minimalno invazivne stomatologije, što znači spašavanje postojeće strukture prirodnog zuba. Planiranje rada je uslov za uspjeh u stomatologiji.

Doktor ne smije svu svoju pažnju usredotočiti samo na zube i posmatrati ih izolirano od lica. Zubi trebaju biti u harmoniji sa crtama lica i treba da odgovaraju  osobnosti pacijenta.

Emocije u stomatologiji

Također, stomatolog mora misliti i na emocije pacijenta, pa često takvu stomatologiju nazivano i emocionalna stomatologija, jer su  pacijenti  ljudska bića i imaju emocije. Na kvalitetu života svake osobe može negativno utjicati loša estetika osijeha i zuba, što rezultira niskim samopouzdanjem. Sticanje lijepog osmijeha kroz stomatološke zahvate je iskustvo koje mijenja život na bolje.

Na kraju, nikada ne treba zaboraviti da je glavni cilj doktora liječiti oštećene i bolesne zube, a zatim dolaze funkcija, estetika zuba i emocije.

Pročitajte i ovo

Fojničanin Emir Memija imenovan za direktora Podružnice “Elektrodistribucije” Travnik

Prema nezvaničnim informacijama našeg portala Mahalla.ba, Fojničanin Emir Memija, magistar ekonomije, imenovan je za novog …