fbpx
Petak , 29 Marta 2024

KCUS dobio tri respiratora, Izetbegović poručila: Zaslužujemo pohvale za rad tokom pandemije

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (KS) je putem Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), a u skladu s Odlukom Vlade KS, osigurao medicinsku opremu i materijal u vrijednosti od 718.110 KM (s PDV-om).
Dio opreme (tri respiratora marke “Mindray”), ukupne vrijednosti od 206.400 KM danas je uručen Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Premijer KS Mario Nenadić je, nakon primopredaje vrijedne opreme, istaknuo kako se radi o opremi koja je osigurana putem vladinog programa u sklopu kojeg su osigurana sredstva od oko devet miliona KM.

“Prvi milion KM iskoristili smo još u aprilu/maju za nabavku prve neophodne količine medicinske i zaštitne opreme, namijenjene liječenju od Covid-19, a danas smo u situaciji da isporučimo i drugi dio opreme”, kazao je Nenadić, navodeći kako se njena distribucija vrši na temelju zahtjeva javnih zdravstvenih ustanova.

Podsjetio je kako je projekt realiziran u saradnji s UNDP-om BiH, na temelju sporazuma potpisanog u aprilu ove godine, potcrtavajući kako je KS osigurao dovoljne količine medicinske i zaštitne opreme.

Zadovoljstvo povodom uručenja medicinske opreme iskazala je generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović, naglašavajući kako je u situaciji pandemije koronavirusa svaka vrsta pomoći dobrodošla.

Izražavajući nadu da će što manje bolesnika trebati invazivnu podršku respiratora, Izetbegović je podsjetila kako KCUS trenutno raspolaže sa 127 respiratora i 49 mašina za anesteziju, koje se, također, mogu koristiti za mehaničku ventilaciju.

Odgovarajući na novinarska pitanja, generalna direktorica KCUS-a je kazala kako se radi o Mindray respiratorima, kineske proizvodnje, te da su prije nekoliko dana stavljena u funkciju i tri respiratora koje su donirali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

U osvrtu na aktuelnu epidemiološku situaciju i pohvale koje je zdravstvenim institucijama u Sarajevu uputio predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Izetbegović ističe kako KCUS zaslužuje sve pohvale, podsjećajući da se on (KCUS) jedini bavi bolesnicima oboljelima od Covid-19.

“Mi imamo istureno odjeljenje Infektivne klinike u Podhrastovima i tamo u ovom trenutku imamo 36 bolesnika, od kojih devet u intenzivnoj njezi. Nisu svi na invazivnoj respiraciji, neki su na neinvazivnoj podršci”, precizirala je Izetbegović, dodajući da KCUS, uz brigu o oboljelim od koronavirusa, pruža i sve druge usluge za koje je registriran.

Primopredaju medicinske opreme pozdravio je i šef Programa za lokalni razvoj UNDP-a u BiH Edis Arifagić, istaknuvši kako je UNDP ponudio pomoć vladama na svim nivoima još u martu ove godine, kada je pandemija krenula s globalnim širenjem.

“Putem niza aranžmana s domaćim vladama i međunarodnim donatorima uspjeli smo nabaviti ogromnu količinu medicinskih sredstava, koja su tada bila deficitarna u najvećem dijelu svijeta zbog ogromne globalne potražnje”, kazao je.

Ocijenio je kako su sada u najvećoj mjeri zadovoljene potrebe za esencijalnom opremom, te da se aktivnosti u tom pogledu nastavljaju, s obzirom na prirodu pandemije i činjenicu da se ‘ne smiruje’ na globalnom, regionalnom i lokalnom planu.

Kako je najavljeno, nakon primopredaje u KCUS-u, slijede – predaja opreme Općoj bolnici “Prim. dr Abdulah Nakaš” (četiri respiratora Mindray, vrijednosti od 275.200 KM), te prijem zaštitne opreme u skladištu Kantonalne uprave Civilne zaštite, uključujući 389.000 komada zaštitnih rukavica, 100.000 hirurških maski, 20.000 FFP2 maski i 140.000 hirurških kapa.

Pročitajte i ovo

Čavara ostao bez računa u banci i ne može primati plaću: Nijedna banka mu ne želi otvoriti račun

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara uputio je pismo Vijeću ministara BiH u kojem …