fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Pokušaj spašavanja Reumala: Općina Fojnica traži pomoć od kantona i FBiH za 400 radnika

Općinsko vijeće Fojnice danas je održalo vanrednu sjednicu o temi Reumala Fojnica koji se nalazi u ekonomskoj krizi uzrokovanoj tužbama dijela radnika i pandemijom koronavirusa, zbog čega bi blizu 400 radnika moglo ostati bez posla, a Fojnica bi ugasila svoju žilu kucavicu.
Izvršni direktor Reumala Alija Mukača javnost je na današnjoj sjednici upoznao o stanju u ovoj javnoj ustanovi uz obrazloženje da će, ako vijeće ne pronađe neka rješenja, ustanova do kraja narednog mjeseca biti ugašena.

Načelnik Fojnice Sabahudin Klisura je kazao da su bili svjesni situacije u kojoj se Reumal našao 2018. godine nakon čega je imenovan novi menadžment koji je već naredne godine imao pozitivne rezultate poslovanja. Međutim, pandemija koronavirusa i zatvaranje Reumala na 2,5 mjeseca dovelo je do ekonomske krize.

“Ovo je žila kucavica grada, pluća grada. Razgovarao sam u posljednjim danima s radnicima. Sada imamo 380 gostiju, a nakon ove sjednice vijeća pitamo se šta ćemo postići. Moramo izaći u javnost s ovim informacijama, poslali smo dopise svima da nas prepoznaju po zakonu Covid-19, ali nisu imali sluha. Kantonalno ministarstvo privrede SBK je iznašlo manja sredstva, ali sve to je nedovoljno. Sve što smo radili u protekle dvije-tri godine, s obzirom na to da je izvještaj 2019. godine imao rezultat borbe, moglo bi pasti u vodu”, pojasnio je Klisura.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Jedan od uposlenika Reumala, koji bi naredne godine trebao dočekati svoju penziju, a već 20 godina radi u ovoj ustanovi, Nasir Selimović je kazao da su razočarani odnosom institucija i privrednih subjekata iako je Reumal poštivao odluke kriznih štabova i nadležnih organa u vezi s radno-pravnim statusom uposlenika

“Imali smo medijsku zahvalnost što nismo otpustili radnike, očekivali smo da ćemo biti tretirani kao i drugi radnici Federacije BiH, da će nam dati neku podršku. Posljedica ovakvog odnosa prema lječilištu koje se samofinansira, a isključivo je u državnom vlasništvu, je nemir među uposlenicima”, izjavio je Selimović te dodao da čuđenje izaziva činjenica da lječilište kao javna ustanova ostaje bez ikakve pomoći.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Vijećnici su istakli i da Reumal ima respektabilnu prošlost te da njegovim gašenjem drugi centri u BiH neće moći nadomjestiti taj nedostatak. Pitali su i kako je moguće da država nema sredstva da očuva ovu ustanovu s puno manje novca nego što je potrebno za zbrinjavanje radnika koji bi dobili otkaz.

Vijećnik Almir Zulum je kazao da će se gašenje Reumala odraziti i na grad te da je ova javna ustanova mnogo bitnija od bilo kojeg pojedinca, direktora ili radnika koji je podnio tužbu.

“Mislim da radnici koji rade u Reumalu trebaju imati veće plaće koje moraju biti u skladu s radom ustanove. Kolektivnim ugovorima se ne mogu stvarati dodatne obaveze, praviti se ugovori, a opterećivati rad ustanove. Ministar zdravstva je potpisao za kolektivne ugovore, čime je opterećen rad ove ustanove, a prethodno nisu osigurali sredstva za poštivanje tog ugovora. Omjer jednog radnika ili dva radnika na jednog pacijenta vodi ustanovu u ekonomski kolaps. Potrebno je donijeti pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta, a nakon toga donijeti program o zbrinjavanju radnika u skladu sa svim kriterijima. Od Vlade FBiH trebamo tražiti da pomogne Reumalu. U ranijem koronazakonu javne ustanove nisu bile prepoznate, a novim zakonom podrazumijeva se i pomoć turizmu gdje bi Reumal imao svoju šansu”, izjavio je Zulum.

Treba istaći da se za 47 radnika koji su dobili tužbe duguje blizu milion KM.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Na kraju sjednice načelnik Klisura je iznio tri zaključka i to da Općinsko vijeće Fojnice daje podršku upravi Reumala na dosadašnjim aktivnostima stabilizacije i poboljšanja stanja uposlenika, apelira na sve uposlenike na solidarnost na očuvanje radnih mjesta te zadužuje načelnika i upravu Reumala da intenziviraju aktivnosti s federalnim i kantonalnim institucijama s ciljem stabilizacije javne ustanove.

Pročitajte i ovo

Fojničaninu uspješno transplantiran bubreg na KCUS-u

Nakon više od 150 dana jučer je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) urađena …