fbpx
Srijeda , 19 Juna 2024

SDP traži uklanjanje kamenja s citatima Alije Izetbegovića koji su postavljeni u Sarajevu

Socijademokratska partija je pozvala SDA povodom, kako su kazali, “predizbornih aktivnosti njihovih struktura u Sarajevu”, da ispita porijeklo citata prije nego što ih ovjekovječi uklesane u kamenu i nasađene po Sarajevu.

“Nama u SDP-u nije problem ni neupućenost ni nepismenost SDA-ovih kadrova. Navikli smo već i da javna sredstva zloupotrebljavaju za predizbornu kampanju. Međutim, posljednjim činom nanose veliku sramotu cijelom gradu koji će opet postati predmet ismijavanja u regiji, a i šire. Ovaj put neće biti krivi ‘biseri’ Abdulaha Skake, nego “biseri mudrosti” pripisani Aliji Izetbegoviću”, rekli su iz SDP-a.

Kažu da je SDA nakon krađe gradonačelničke pozicije sada počela krasti i citate.

“Kada je Nedžad Ajnadžić odlučio uzurpirati javni prostor ‘citatima’ Alije Izetbegovića nije bio ni svjestan kakvu je blamažu priredio za sebe, niti da je ovim potezom trajno osramotio osnivača SDA Aliju Izetbegovića, jer je očima javnosti kao njegove podmetnuo citate koji mu ne pripadaju”, kazali su iz stranke.

Naime, citat “Nauka otkriva, umjetnost stvara” pripada britanskom slikaru Johnu Opieu iz 18. stoljeća, koji je Alija Izetbegović prenio u svom pisanju.

“Nećemo ulaziti u analizu nekih drugih uklesanih citata o mudrosti, znanju i neznanju koji se mogu posmatrati kao približne parafraze određenih manje ili više poznatih izreka. To ćemo prepustiti stručnoj zajednici. U SDA očito svakako ne znaju razliku između umotvorine i krivotvorine. Kada su već građanima o njihovom trošku priredili ovu prvorazrednu blamažu, pozivamo SDA da ukloni svoje predizborno stijenje po cesti kako bi ljudi mogli neometano prolaziti, ne spotičući se na spomenike krivotvorenim citatima. U suprotnom, barem mogu prebrusiti ime autora i citat potpisati imenom stvarnog autora. Sigurni smo da pokojni John Opie nije mogao ni sanjati da će njegov citat biti ovjekovječen u Sarajevu. Dobro bi bilo da na ponovno ‘otvaranje’ iz SDA pozovu i ambasadora Velike Britanije, s obzirom na to da se citatom odaje počast umjetniku iz ove države”, oštri su bili iz SDP-a.

Kažu da je SDA ove godine otvorila sezonu “šalabahtera i plagijarizma”.

“Teško je zaključiti da li je žalosniji pokušaj SDA da se narodnim novcem promovira preko Alije Izetbegovića ili to što su od toliko citata odabrali plagijat. Sigurno je da ni Alija Izetbegović nije zaslužio ovakve nasljednike. Umjesto spomenike osnivaču SDA, dobili smo nove spomenike gluposti, neznanju i nepismenosti SDA. U svakom slučaju, uklesavanjem u kamen ove blamaže, može se reći da su iz SDA ipak demantovali misao da je ‘glup čovjek mrtav i kada je živ'”, zaključili su.

Pročitajte i ovo

Tragedija na Jablaničkom jezeru, utopio se maloljetnik

MJESTO RADEŠINE 148 Tragedija na Jablaničkom jezeru, utopio se maloljetnik D. Be. Foto: GSS Prenj …