fbpx
Ponedjeljak , 25 Septembra 2023

Svijet nema dovoljno proizvodnih kapaciteta za vakcine, svaka deseta osoba će je primiti u 2021.

Samo jedna od 10 osoba svjetske populacije će od koronavirusa biti zaštićena vakcinom u prvoj godini njene dostupnosti, kazali su stručnjaci za Sky News. Sedam od devet prototipa vakcina su u kasnoj fazi kliničkih ispitivanja, a to će vjerovatno biti dovoljno za imunizaciju tek nešto više od 12 posto od 7,8 milijardi ljudi kojima je potrebna.

Čak i kad bi početkom godine proizvođači dobili zeleno svjetlo za vakcinu analiza svjetskih proizvodnih kapaciteta pokazuje male mogućnosti proizvodnje kada je količina u pitanju.

Doktor Cleo Kontoravdi, profesor hemijskog inženjerstva na Imperial Collegeu u Londonu je rekao da nam mora biti jasno to da u početku neće svi imati pristup vakcini. Koalicija za epidemiološku spremnost računa da bi u narednih 12 mjeseci manje od polovine svjetskog stanovništva bilo zaštićeno čak iako bi se proizvodni kapacitet udvostručio.

Pandemija je problem koji ne možemo da riješimo tek tako, a s obzirom na okolnosti putna ograničenja i fizička distanca bi trebalo da postanu normalnost u narednim godinama, jedini spas bio bi napredak tehnologije koja bi mogla ubrzati proizvodnju vakcina.

Pročitajte i ovo

Bosanci se u Minhenu potukli zbog djevojke: Jedan završio iza rešetaka, drugi u bolnici

Tokom jutarnjih sati oko 04:00h dogodio se obračun gostiju ispred njemačke diskoteke “Club Tribu Munchen”. …