fbpx
Četvrtak , 22 Oktobra 2020

Svijet nema dovoljno proizvodnih kapaciteta za vakcine, svaka deseta osoba će je primiti u 2021.

Samo jedna od 10 osoba svjetske populacije će od koronavirusa biti zaštićena vakcinom u prvoj godini njene dostupnosti, kazali su stručnjaci za Sky News. Sedam od devet prototipa vakcina su u kasnoj fazi kliničkih ispitivanja, a to će vjerovatno biti dovoljno za imunizaciju tek nešto više od 12 posto od 7,8 milijardi ljudi kojima je potrebna.

Čak i kad bi početkom godine proizvođači dobili zeleno svjetlo za vakcinu analiza svjetskih proizvodnih kapaciteta pokazuje male mogućnosti proizvodnje kada je količina u pitanju.

Doktor Cleo Kontoravdi, profesor hemijskog inženjerstva na Imperial Collegeu u Londonu je rekao da nam mora biti jasno to da u početku neće svi imati pristup vakcini. Koalicija za epidemiološku spremnost računa da bi u narednih 12 mjeseci manje od polovine svjetskog stanovništva bilo zaštićeno čak iako bi se proizvodni kapacitet udvostručio.

Pandemija je problem koji ne možemo da riješimo tek tako, a s obzirom na okolnosti putna ograničenja i fizička distanca bi trebalo da postanu normalnost u narednim godinama, jedini spas bio bi napredak tehnologije koja bi mogla ubrzati proizvodnju vakcina.

Pročitajte i ovo

Fojničanin u Sarajevu žrtva razbojništva

Dana 20.10.2020. godine u 23,00 sati, u službene prostorije Četvrte PU pristupio je A.A. iz …