fbpx
Petak , Novembar 22 2019
873x400 11 822x463

MIZ Kiseljak: Za godinu dana podijelili pomoć vrijednu više od 50.000 KM

873x400 11 822x463

 873x400 11 822x463

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Kiseljak je u avgustu 2016. godine formirao Socijalni fond za ugrožene stanovnike općina Kiseljak i Kreševo. Već na početku, po odzivu građana, bilo je jasno da će ideja prerasti u nešto više. Do danas je ugroženim kategorijama iz ovog fonda podijeljena pomoć u vrijednosti višoj od 50.000 KM.

 Kupovina udžbenika

 – Ideja je nastala u OŠ „Kiseljak 1“, gdje sam direktor i gdje su nastavnici pomagali učenicima u stanju potrebe kupovinom udžbenika, školskog pribora, sendviča, odjeće i obuće. Potom sam s glavnim imamom Kenanom ef. Bajrićem pokrenuo ovaj fond – kaže nam predsjednik MIZ Kiseljak Nermin Merhemić.

 Od ideje pomaganja socijalno ugroženim Kiseljačanima i Kreševljacima danas se došlo do toga da se povremeno izdvajaju i sredstva za građane drugih općina BiH kojima je to potrebno. Fond ima stalne donatore, a to su građani, zatim imami MIZ Kiseljak i više od 40 nastavnika iz OŠ „Kiseljak 1“.

 – Tu su i akcije gdje putem grupe za dopisivanje na Viberu iznesemo problem i za dva-tri sata sakupimo i do nekoliko hiljada KM za pomoć. U 2017. godini pomogli smo više od 170 porodica, u njihove živote unijeli nadu, toplinu i radost – ističe Merhemić.

 Fondom rukovodi odbor od petero ljudi i redovno podnosi izvještaje donatorima.

 Imaju nafaku

 – Fond ima nafaku, uspjeli smo kupiti automobil Ešrefu Čehajiću da bi sina koji je u invalidskim kolicima mogao voziti u školu, podijelili smo paketiće Edukaciono-rehabilitacionom centru „Duga“, gdje su djeca svih nacionalnosti, a šehidskoj porodici renoviramo kupatilo – kaže za kraj Merhemić.

 Svi koji žele pomoći ovaj fond više informacija mogu dobiti u prostorijama MIZ Kiseljak ili na broj telefona 030/879-274.

 Domaći proizvodi 

 Merhemić navodi da prilikom nabavke robe forsiraju kupovinu domaćih proizvoda.

– U januaru je na računu od četiri metra 99 posto namirnica bilo proizvedeno u BiH – kaže on.

(avaz.ba)

Pročitajte i ovo

Branko Stanić, direktor Zavoda Bakovići: Naši korisnici su nam na prvom mjestu

Nakon jučerašnjih šokantnih fotografija koje su objavljene iz Zavoda Pazarić, kontaktirali smo direktora Zavoda Bakovići, …