fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Većina federalnih ministarstava isplaćuje neopravdane naknade, pojedini angažovani u 11 radnih tijela

Ured za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine već godinama ukazuje na problem isplata naknada za zaposlenike federalnih ministarstava. Naime, isplate nisu u skladu s Uredbom Vlade FBiH koja određuje da se naknade isplaćuju samo za rad koji je izvan radnog vremena.
Također, revizori su utvrdili da su dodatne naknade isplaćene iako se radi o redovnim aktivnostima zaposlenika za koje uredno primaju plate. Nadalje, ministarstva ne postupaju u skladu s Uredbom čak ni kod imenovanja komisija.

Iako je Uredbom jasno definisano da jedna osoba može biti imenovana za predsjedavajućeg ili člana u najviše dva stalna radna tijela, jedan od zaposlenika ministarstava u 2018. godini bio je angažovan u čak 49 radnih tijela te je primio dodatne naknade u vrijednosti od 27.505 KM na godišnjem nivou, saopćio je Centar civilnih inicijativa.

Također, kršenje Uredbe nastavljeno je u 2019. godini gdje su pojedini
zaposlenici bili angažovani u 11 radnih tijela te je za njihov rad u komisijama pored redovnih plata pojedinačno isplaćeno 30.049 KM.

U izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH već godinama se ponavljaju preporuke za ministarstva kako bi isplate naknada za rad u komisijama i radnim tijelima bile u skladu s uredbom, međutim ministarstva nastavljaju višegodišnje ponavljanje utvrđenih nepravilnosti.

Tim povodom, Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju federalna ministarstva da isprave nepravilnosti u skladu s revizorskim izvještajima i da za angažovanje i rad u komisijama dosljedno primjenjuju uredbu o načinu osnivanja i utvrđivanju visine naknade za rad radnih tijela koja su osnovali Vlada FBiH i rukovoditelj federalnih organa državne službe.

U svrhu transparentijeg trošenja budžetskih sredstava, ministarstva moraju preispitati opravdanost isplata naknada zaposlenicima po osnovu rada u komisijama za poslove iz nadležnosti ministarstva, jasno utvrditi proceduru učešća u komisijama za vrijeme radnog vremena i angažovanje zaposlenika organizovati propisno uredbi Vlade FBiH.

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …