fbpx
Nedjelja , 9 Maja 2021

Nadležni blizu konačne odluke: Đaci u klupe sjedaju 1. septembra?

Svi đaci u osnovnim i srednjim školama u bosanskohercegovačkom entitetu RS trebalo bi, kako sada stvari stoje, 1. septembra u školskoj godini 2020/2021. da sjednu u svoje školske klupe uz poštovanje mjera koje budu donijele nadležne institucije zbog pandemije virusa korona.

Naime, kako je rekao izvor Nezavisnih, na taj korak nadležni će se odlučiti jer je potreban živi kontakt nastavnika s učenikom u školi.

Da je to potrebno, uvjeren je i Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda RS, koji je za Nezavisne rekao da se nada da će se nastava izvoditi u školskim klupama.

Mislimo da je važan živi kontakt učenika i nastavnika, te da učenici kontaktiraju s vršnjacima, ali naš prvi cilj je zaštita zdravlja djece”, rekao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, bitno je da učenici nižih razreda osnovne škole krenu od 1. septembra u školu, naročito prvi razred zbog socijalizacije i prilagođavanja na školsku sredinu.

Dodao je da će ono što Ministarstvo prosvjete i kulture bh. entiteta RS u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo RS odluči biti primjenjivo od naredne školske godine u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, kazao je da će Institut ove sedmice izvršiti analizu cjelokupne epidemiološke situacije u skladu s preporučenim mjerama. Dodao je da će ove sedmice biti definisani svi parametri za početak školske godine, te da postoji više opcija.

I Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, uvjeren je da će školska godina početi na vrijeme u nekom modeliranom obliku.

“Mislimo da treba vratiti učenike u učionice. To će biti redukovano na način kako to propiše Ministarstvo prosvjete i kulture RS”, rekao je Dodik i dodao da je siguran da neće biti problema i da se treba prilagoditi novonastaloj situaciji.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS rekli su juče “Nezavisnim” da će u saradnji sa svim relevantnim obrazovnim i zdravstvenim institucijama definisati jasne smjernice u vezi s nastavnim procesom u narednoj školskoj godini.

“Ministarstvo još nije donijelo odluku koji model nastave će biti u primjeni od 1. septembra. U narednom periodu će konačnu odluku o modelu izvođenja nastave od početka nove školske godine donijeti Vlada RS i Štab za vanredne situacije, a o navedenom će javnost biti blagovremeno obaviještena”, rekli su “Nezavisnim” u tom ministarstvu.

Ranije je Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture RS, rekla da će osnovci i srednjoškolci započeti novu školsku godinu početkom septembra, a najvjerovatnije će to biti kombinovani model nastave.

Pročitajte i ovo

Ljepota oko srca: Begova džamija večeras puna vjernika, kao u dobra stara vremena

Sarajevo večeras izgleda prelijepo. U povodu nastupanja mubarek noći Lejletu-l-kadr Rijaset Islamske zajednice u Bosni …