fbpx
Utorak , 18 Juna 2024

Šokantan slučaj: Sarajlija danima čekao na pregled. Jučer je umro!

Tužna i bolna priča Sarajlije, pacijenta koji se našao u teškoj situaciji zbog zdravstvenog sistema koji je trom…

Ahmed Bijelonja nije uspio preživjeti ovaj sistem i pitanje je dana kada će sa istim se problemom naći bilo ko od nas.

Naime, 23. juna objavio je potresan status, koji ćemo prenijeti u cjelosti:

“Put pacijenta ili medicinski labirint.

Za one koji ne znaju, nakon infarkta su mi ugradili četiri stenta da prošire arterije koje vode krv do srca. E sada su se neki začepili i indicirana je ugradnja bajpasa ili obilaznice. Da bih uopšte ušao u Klinički Centar na operaciju moram uraditi neke pretrage, među kojima je i spirometrija. Ali, da bih uradio spirometriju treba mi dokaz za nemam Covid 19.

Za taj test koji je apsolutni uslov da dobijem nalaz treba uputnica ljekara porodične medicine, u mom slučaju ambulanta Podhrastovi. Tu nastaje problem jer, nema šanse da dobijem uputnicu za Covid 19 za spirometriju već samo za operaciju.

Doktorica kaže da je zabranila direktorica,bez objašnjenja je li direktorica Domova zdravlja ili UKC-a.

A ja ne mogu na operaciju bez testiranja.

Moram naglasiti da radim i cijeli svoj radni vijek odvajam za taj zdravstveni sistem koji mi sada ne da da se liječim.

Valjda su procijenili da se sada više ne isplatim.

Čestitam i ministru Zdravstva Kantona Sarajevo na trudu i zalaganju da taj famozni put pacijenta učini kraćim i jednostavnijim.

Eto, to nam je Bosna danas, pa kada budete glasali sljedeći put, imajte na umu da je samo pitanje vremena kada ćete vi ili neko blizak vama biti ja.”

Na žalost, Bijelonja umro, a objavljena je i smrtovnica.

Kako portal Radiosarajevo.ba saznaje, Ahmed Bijelonja je radio kao trgovac u jednoj radnji u centru Sarajeva.

Jutros je njegovog poslodavca nazvala jedna od dvije Ahmedove kćerke i saopćila tužnu vijest.

“Telefon mi je zazvonio, a s druge strane veze bila je Ahmedova kćerka. Kratko mi je kazala: ‘moj babo neće doći na posao, sinoć je preselio na Ahiret’“, kazao je za naš portal vlasnik trgovačke radnje u popularnoj Papagajci, koja je između ostalog i društveno odgovorna firma, jer pomaže socijalno ugrožene građane Sarajeva.

Podsjetimo, zdravstveni savjeti Naše strankeSDP-a, Naroda i pravde i NBL-a pozvali su premijera KS Marija Nenadića da javnosti prezentira dokument kojim je utvrđen put pacijenta, a koji sutra treba stupiti na snagu.

Ističu da taj dokument nije prezentiran ni zdravstvenim radnicima ni javnosti, te da je takav pristup poguban.

“Zabrinuti smo činjenicom da se tako važan dokument krije od javnosti i da se planira implementirati u tajnosti čime bi se pacijente i medicinsko osoblje dovelo pred svršen čin.

Posebno nas zabrinjava informacija da će po navedenom dokumentu JU Opća bolnica ‘prim. dr. Abdulah Nakaš’ biti značajno dodatno opterećena, a da pri tome nisu ispunjeni osnovni preduslovi, kao što su kadrovsko, materijalno-tehničko i prostorno kapacitiranje ove zdravstvene ustanove.

Pročitajte i ovo

Fojničanin Emir Memija imenovan za direktora Podružnice “Elektrodistribucije” Travnik

Prema nezvaničnim informacijama našeg portala Mahalla.ba, Fojničanin Emir Memija, magistar ekonomije, imenovan je za novog …