fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

SDA Kreševo: Mirna šetnja povodom 25 godina od genocida u Srebrenici (FOTO)

SDA Kreševo i Asocijacija mladih SDA Kreševo organizovali su Mirnu šetnju povodom 25 godina od genocida u Srebrenici piše kreševski portal Gazir.info.

Okupljeni članovi SDA Kreševo krenuli su od igrališta u Mahali do Šehidskog spomen obilježja ispred hadži Hasanove džamije u Kreševu. Ispred Šehidskog spomen obilježja pročitana su imena žrtava koja će biti ukopana ove godine u MC Potočari.

“Šetnja za Srebrenicu je jedinstvena prilika za ljude iz Kreševa koji nisu u mogućnosti da prisustvuju dženazi u Potočarima, da na prigodan način obilježe 25.  godišnjicu genocida.11. Juli treba biti zabilježen u historiji kao dan kada je počinjen zločin nesagledivih razmjera, dan kada je na tlu Europe pred očima cijeloga svijeta počinjen genocid. Naš emanet je da nikada ne zaboravimo 11. Juli i Srebrenicu i da taj emanet prenesemo na generacije koje dolaze. Posljednje dvije faze genocida su negiranje genocida i pripreme novog, danas Bosna i Hercegovina, Europa i cijeli svjet šalju poruku da se genocid više nikada ne smije ponoviti” – poručio je sa ovog skupa Mirsad Beganović predsjednik SDA Kreševo

Amra Batak predsjednica Asocijacije mladih SDA Kreševo kao organizator ove šetnje zhvalila se prisutnima i poručila :

“Ovo je prva šetnja u Kreševu kojom je obilježena godišnica genocida u Srebrenici, nadamo se da će ovo postati jedna vrsta tradiciji kojom će ljudi iz Kreševa poslati poruku da se genocid nikada ne smije zaboraviti.”

” Danas iz Kreševa šaljemo poruku da je naš glas jači od onih koji negiraju genocid, danas je dužnost mladih da se sječaju 11. Jula i Srebrenice kako se nikada nikome ne bi ponovio genocid. Nadamo se da će uskoro nadležni organi donjeti zakon o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida” – poručio je danas potpredsjednik Asocijacije mladih SDA Kreševo Džemil Ahbabović.

Nakon šetnje u hadži Hasanovoj džamiji u Kreševu proučen je Ja sin i odva žrtvama genocida, Ja sin su proučili imami Naid Kršić, Šaban Šljivar, Jusuf Delić, Adnan Bašić, a Abdusamed Šljivar proučio je ilahiju o Srebrenici.

Gazir INFO

Pročitajte i ovo

Aferim: Donirala bubreg voljenom Adnanu i tako mu spasila život

Život je otvorena prazna knjiga u kojoj vrijeme piše stranice gusto kucanog teksta i svjedoči …