fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Počinje anketiranje domaćinstava u Bosni i Hercegovini

Tri statističke institucije u Bosni i Hercegovini, Agencija za statistiku BiH i entitetski zavodi za statistiku od danas do 31. augusta sprovodit će treći i četvrti talas anketiranja domaćinstava s ciljem izrade glavnog okvira uzorka, koji služi kao osnova za anketna istraživanja.

“Pomenuta aktivnost traje tri godine, sprovodi se u 12 talasa, odnosno tromjesečja, a realizuje se kroz projekat “Podrška statističkom sistemu BiH za pripremu glavnog okvira za uzorak”, saopćeno je iz Zavoda za statistiku.

Izrada glavnog okvira uzorka je od izuzetnog značaja za statističke institucije, jer služi kao osnova za anketna istraživanja kao što su Anketa o radnoj snazi, Anketa o potrošnji domaćinstava i drugo.

U saopćenju se napominje da će anketari prilikom anketiranja primjenjivati mjere koje je preporučio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, a koje se odnose na obavezno nošenje zaštitnih maski, obavezno održavanje fizičke distance od dva metra, te sprovođenje anketiranja van domaćinstva, a s ciljem zaštite zdravlja i anketara i ispitanika.

Upitnik sadrži 13 pitanja, od pitanja o imenu i prezimenu, spolu, datumu rođenja, pitanja o statusu objekta, broju članova domaćinstva, starosnoj strukturi, obrazovnim karakteristikama.

Umjesto upitnika na papiru, ovlašteni anketari će koristiti laptope sa instaliranom aplikacijom, pomoću koje će se vršiti unos podataka i dostavljati statističkim institucijama na dnevnoj bazi.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …