fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Granice s BiH se otvaraju: Šta se to u pet dana promijenilo?

Ministar unutrašnjih poslova i Davor Božinović jučer je najavio da će se “najkasnije danas” donijeti odluka o ukidanju obavezne dvosedmične samoizolacije za one koji ulaze u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine.

Najava je stigla samo pet dana nakon što je odluka o strožim mjerama koje su istovremeno uvedene i za Srbiju, Kosovo i Makedoniju stupila na snagu.

Kako to da se već ukida samoizolacija za one koje ulaze iz BiH?

No osim činjenice da je mjera koja se sada ukida uvedena tek prije nekoliko dana, postoje još dva važnija aspekta priče o uvođenju i ukidanju obvezne samoizolacije za ulaske iz BiH koje ne bi trebalo ispustiti iz vida.

Prvi je situacija s brojem oboljelih u Bosni i Hercegovini u trenutku kada su uvedene strože mjere, a dugi je stanje s brojem oboljelih danas kada se mjere ukidaju.

Bilo bi za očekivati da se epidemiološka situacija u BiH u međuvremenu popravila pa da zato dolazi do popuštanja mjera, kao što je uostalom najavio i premijer Andrej Plenković. No to nije tako.

Na dan kad je donesena odluka o obaveznoj samoizolaciji i za ulaske iz BiH u toj je zemlji bilo 84 zaraženih. Dan prije odluke, a to su bile brojke koje su se morale uzimati u obzir pri odluci, bilo je 63 zaraženih. I danima ranije, štoviše, od početka epidemije koronavirusa u toj zemlji dnevni broj novozaraženih nije prelazio 100, piše Index.hr.

Kako stoje stvari sada kad se donosi odluka o ukidanju obvezne samoizolacije za ljude koji u Hrvatsku ulaze iz BiH?

U BiH jučer bilo duplo više slučajeva nego kad su donesene strože mjere na granicama

Jučer, na dan kad je Božinović najavio popuštanje mjera, BiH je imala 128 novozaraženih.

Dan prije toga imali smo 107 novih slučajeva, alim mjere će biti popuštene?

Pročitajte i ovo

Supruga Nedima Botića, divna Amina, nova je magistrica islamskih nauka!

  Amina Mujala Botić, supruga Nedima Botića, u srijedu je i zvanično postala magistrica islamskih …