fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Supruga Dalija opisala borbu Dine Konakovića sa COVID-19

Facebook status novinarke, supruge Elmedina Konakovića donosimo u cjelini:

“Ne smijem danima nista da napisem jer ovaj COVID 19 kao da ima nesto balkansko u mentalitetu. Znate kako samo kod nas plase “nemoj se smijati, oplakaces!”, bas po tom principu djeluje ovaj novi nevidljivi neprijatelj.
Kad smo otkrili da je Dino pozitivan i bili sretni da je prosao sa manje od tri dana vrlo blage temperature, saznali smo za obostranu upalu pluca.
Kad smo se obradovali jer uprkos tome dobro dise i ne kaslje puno, uslijedila su dva dana i noci guseceg zastrasujuceg kaslja.
Kad smo odahnuli jer smo Kiana Aja i ja nekoliko uzastopnih testova bile negativne, stigao je moj pozitivan nalaz.
Ne radujem se jer ne smijem, pozitivna sam na virus, ali nemam COVID 19 odnosno nemam simptome. Nadam se da ce tako i ostati.
Hvala dragom Bogu, pa nam je dijete stalno negativno. I to je potpuni blagoslov jer smo mi porodica koja se stalno grli, ljubi, mazi, ludira, uvijek imamo neki kontakt.
Za vas koji i dalje sumnjate, virus postoji. Vrlo je stvaran. Vrlo nepredvidiv i vrlo podmukao. Za vas koji se puno plasite, nemojte. Nosite masku i naocale po potrebi kada ste u kontaktu s ljudima i u zatvorenim prostorima, drzite distancu i perite ruke cesto. Virus nije skakavac, ne skace na vas sa odjece i povrsina, ne morate opsesivno sve stalno dezinficirati, dovoljno je samo da volite sebe, budete pametni i nosite maske. I ucite iz tudjih iskustava.
Sjecate se one liste potvrdjenih simptoma COVIDa 19 koju smo skoro svi dijelili u martu? Po nasem iskustvu, skoro nijedan simptom nije bio isti.
4. dan od kontakta sa zarazenim (sada to znamo, tada nismo) Dino je predvecer i tokom noci imao temperaturu koja nije prelazila 37,8. Ni malaksalost i nijedan drugi simpotom. Odmah smo ujutro zvali laboratorij da mu rade nalaze, ni njima njegovi simpotmi nisu bili sumnjivi. Krvna slika, diferencijalna krvna slika, CRP nisu pokazali nista zabrinjavajuce-nekoliko doktora je pogledalo nalaze. Drugi dan takve iste temperature i bez ijednog drugog simptoma-imao apetit, imao snage, imao culo mirisa i okusa, nije imao glavobolju, zvali smo drugi laboratorij da radi seroloski test na antitijela za SARS-CoV-2 odnosno novi korona virus. Nalazi bili negativni. To je bio 5. dan od kontakta sa zarazenim i drugi dan od pocetka simptoma, sada znamo da je to bilo prerano da se antitijela formiraju.
Dini treci dan vec prestala temperatura, cetvrti dan bio potpuno zdrav i pun energije, krenuo na posao. Prije prvog sastanka sazna da mu je kolega smjesten na Podhrastove i samoinicijativno se prijavi za samoizolaciju i testiranje. Nalaz PCR testa stigne pozitivan, Dino gubi culo mirisa i pocinje kasljucati. Dan poslije kasalj se pogorsava, navecer hitno radi CT pluca koji pokaze tu karakteristicnu obostranu upalu.
Pola ljekara sa kojima smo stalno u kontaktu zeli da se odmah prijavi u bolnicu, pola kaze moze ostati kuci, ali da stalo pratimo zasicenost krvi kisikom i temperaturu. Dino se odlucuje za kucno lijecenje pod ljekarskim nadzorom i sa terapijom. Kasalj se pogorsava, noci su najgore, spavati je jedino moguce sjedeci, a jednu ni sjedeci ni nikako kasalj nije prestajao i postajao je sve gori. Tada vam je samo u glavi ista recenica koju je nekoliko doktora reklo: “COVID upala pluca zahtjeva hospitalizaciju jer se stanje od stabilnog do kriticnog zna promijeniti za sat.” I brojite minute do svitanja jer danju sve nekako lakse, pa onda opet u grcu strepite od noci. Ali hvala Bogu bilo je bolje. Nije mu se nikada vratila temperatura, a to je bio dobar znak.
Sad ce mu dvije sedmice od prvog dana simptoma i trebalo bi da smo na kraju, ali opeceni i dalje ne smijemo da se radujemo. U terapiji su mu izmedju ostalog ukljucili i treci jaki antibiotik, a svaki dan sebi dvaput daje injekcije clexana. Kazu da ce trebati vremena da pluca oporave, vrati snaga i kasalj prestane.
Uz sve, ogromnu smo brigu imali da nismo nekoga zarazili. Hvala Bogu niko ko je s nama imao blizi kontakt, nijedan clan porodice, nijedan kolega, nijedan moj Aljazeerovac nije pozitivan.
Ljekari i sestre iz Doma zdravlja Stari Grad, epidemiolog iz Vrazove, policajci koji nas kontrolisu svi su predivni, vrlo dobro organizovani i informisani i nismo ni svjesni koliko veliki teret ove situacije nose na ledjima.
Salonske strucnjake vidjamo u stabovima i po ekranima, pravi strucnjaci borbu vode na terenu, raspolazu puno boljim, aktuelnijim i korisnijim informacijama, ne dizu paniku i vrlo su realni u procjenama. Bilo bi puno efikasnije u ovoj borbi da znamo te terenske informacije o promijenjenim simptomima, da znamo komplikacije koju nose bakterijske superinfekcije koje prate COVID 19 i kako ih sprijeciti, da znamo sta trebamo pratiti i mjeriti, da znamo da su zaista vece kolicine vitamina C, cink, selen i vitamin D saveznici u borbi protiv virusa, da znamo da djeca (dragom Bogu hvala zbog toga) uglavnom prolaze bez ikakvih simptoma, a ako ih ima to su najcesce temperatura, proljev i povracanje. Njemci i Svicarci od pocetka kazu da su djeca otpornija, a mi smo se definitvno uvjerili u nepotrebnost i naucnu neutemeljenost one martovske naredbe da nam djeci zabrane izlazak.
Pocela sam pisati samo da vam svima zahvalim na divnim porukama, ali me ponijelo. Nama su puno pomogla tudja iskustva, mozda nekome od vas pomogne ovo nase. Bili smo u kontaktu i sa ljekarima iz Turske jer se dobro bore sa COVIDom 19 i imaju odlicnih savjeta.
Dino je imao upalu pluca ranije, ovo je puno gore. Bez ikakvog pretjerivanja, neuporedivo gore. Nemojte potcjenjivati virus, ali nemojte ni paniciti. Koristite maske, bez bespotrebnog grljenja i ljubljenja, perite ruke i zivite. Kazu da se virus mora pustiti da cirkulise sada da nas ne bi horor docekao u oktobru, zato volite sebe, budite pametni i nosite maske, narocito u zatvorenom.
A ako vam zatreba, korisna vjezba za povecanje plucnog kapaciteta je puhanje balona. Tako Dino vjezba, Kianu zabavlja, a ja konacno mogu da sjedim i brojim sve nove sijede koje sam dobila za ovih 10 dana.”

Pročitajte i ovo

Poslovnica pekare “Manja” u ulici Koševo u Sarajevu prestaje s radom

Poslovna jedinica pekare Manja u ulici Koševo u Sarajevu saopćila je kako s današnjim danom …