fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Parlament FBiH: Hitno podijeliti doniranu medicinsku opremu, zaraza se širi

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine završio je proces imenovanja zajedničke parlamentarne Komisije za reviziju, u čijem su članstvu po sedam zastupnika odnosno delegata iz oba doma Federalnog parlamenta. Upućen je i apel za hitnu raspodjelu medicinskih sredstava i opreme donirane Bosni i Hercegovini.
Dom naroda je svoje članove imenovao ranije, a danas je to učinio i Predstavnički dom u završnom dijelu 12. redovne sjednice te još imenovao i predsjedavajućeg Komisije Ivicu Pavkovića. Zamjenik predsjedavajućeg Aljoša Čampara prethodno je imenovan iz Doma naroda.

Predsjedavajući i zamjenik mijenjat će se polugodišnje na tim pozicijama.

Jučerašnje imenovanje sedam članova Predstavničkog doma obavljeno je bez mnogo zastupničke rasprave. Jedino je Sabina Ćudić, prije glasanja kazala da Naša stranka, čija je ona članica, neće podržati predloženi sastav budući da su po dva člana kandidirana iz vladajućih stranaka, a da je njena, inače opoziciona stranka, zaobiđena, kao i da je zamjenik predsjedavajućeg Komisije Aljoša Čampara ujedno član još aktuelne Federalne vlade.

Po mišljenju zastupnice Ćudić, po većinskoj stranačkoj zastupljenosti imenovanih kadrova, da se zaključiti na koji način će djelovati ova komisija s vrlo važnim mandatom, između ostalog nadzora nad poštivanjem nalaza i preporuka federalnog ureda koji revidira kako se u institucijama troši budžetski novac.

Nedugo nakon završetka formiranja zajedničke parlamentarne Komisije za reviziju, sjednica Predstavničkog doma je okončana.

Prethodno je, bez rasprave, odobren dokument o prevenciji, sprečavanju i zaštiti od pandemije koronavirusa u FBiH te je upućen apel za hitnu raspodjelu medicinskih sredstava i opreme donirane Bosni i Hercegovini, budući da se u Federaciji BiH, kao i Republici Srpskoj, širi zaraza koronavirusom, a donirana oprema čeka neupotrijebljena na lageru zbog nezavršenih administrativnih procedura dok medicinskim ustanovama ponestaje sredstava.

Bez rasprave je većinom glasova odobrena i Deklaracija o zaštiti rijeka u FBiH.

Ova sjednica Predstavničkog doma održana je online putem. Predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović je vodio zasjedanje iz sjedišta Federalnog parlamenta u Sarajevu.

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …