fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Fojničanin Branko Stanić u Podmilačje kod Jajca pješači po 16. put, a 5. put da bos prolazi put od Fojnice do Podmilačja

Više od stotinu hiljada posjetilaca iz cijele Bosne i Hercegovine, zemalja regije, ali i svih dijelova Evrope okupilo se i ove godine u Podmilačju gdje su povodom blagdana Svetog Ivana Krstitelja molili za oprost i zdravlje.

Bosanski Lourdes, kako su ga nazvali brojni pisci u historiji i ove godine je okupio veliki broj vjernika svih religija iz svih dijelova Evrope koji su u sklopu trodnevnice s molitvama za bolesnike iskazali nadu u ozdravljenje i vjeru u Boga.

Brojni su danas u Podmilačje kod Jajca stigli pješke iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, dok su neki simbolično pješačili iz Jajca, brojni su pješke došli u Podmilačje iz mnogo daljih krajeva naše države.

Župnik je kazao da je svetište Svetog Ive u Podmilačju u samo dva dana posjetilo više od stotinu posjetilaca.

“Sutra očekujemo još veći broj vjernika, a danas smo imali uočnicu, glavni sadržaj ovog slavlja, euharistijsku proslavu, svetkovinu rođenja Svetog Ivana Krstitelja koje se vijekovima održava u Podmilačju”, kazao je župnik te dodao:

“Ljudi ovdje dolaze vijekovima, Božija ljubav ovdje nadvisuje religijske okvire. Bog se objavio kršćanima i njegova ljubav je za svakog čovjeka. Mi kršćani vjerujemo u utjelovljenog Boga, Isusa Krista, kojeg časte kao proroka i drugi kršćani, kao i naša braća muslimani. Ovo jeste katoličko svetište, ali smo otvoreni za sve ljude koji su čista srca.”

Crkva Svetog Ive u Podmilačju je izgrađeno 1411. godine i prema nekoj legendi je preko noći osvanula s druge strane Vrbasa. Krajem 19. stoljeća ovo svetište je obilazilo blizu 7.000 vjernika, a danas brojka prelazi 100.000 posjetitelja. Među onima koji su pješke došli u Podmilačje su i brojni Fojničani među kojima je najpoznatije lice Branka Stanića Krepe, direktora Zavoda Bakovići.

Branko Stanić Krepo, iz Fojnice po 16. put u Podmilačje ide pješke, od toga 5. puta bos, ukupno 120 km.

Pročitajte i ovo

Učenici OŠ “Muhsin Rizvić” uživali u izletu u Sportskom rekreativnom centru Ajdinovići

Učenici šestog razreda Osnovne škole “Muhsin Rizvić” iz Fojnice imali su nezaboravan dan na godišnjem …