fbpx
Četvrtak , 2 Maja 2024

Dvije škole u BiH “bez telefona”: Zabranom nošenja mobitela u škole spriječiti nasilje, probleme, nepažnju…

Što se tipkalo – tipkalo se. Nema više odgovaranja na poruke, razgovora tokom odmora, igranja igrica i korištenja društvenih mreža jer mobitelima je u dvjema bh. školama “odzvonilo”, a učenici i nastavnici imaju nova pravila, piše Večernji list BiH.

Pametne telefone treba zabraniti u školama kako bi se riješila nepažnja učenika tokom nastave, poboljšalo samo učenje i pomoglo u zaštiti djece od cyber-nasilja, najnovije su preporuke UNESCO-a, UN-ove agencije za obrazovanje, nauku i kulturu. Neki kantoni u BiH već su pokrenuli inicijativu za zabranu korištenja mobitela, dok u nekim školama od početka školske 2023./2024. vrijedi pravilo – nema mobitela u školi.

Osnovna škola “Bila” u Vitezu prva je u BiH zabranila mobilne telefone i druge elektroničke uređaje tokom boravka djece i nastavnika u školi. Primjer ove škole slijedila je OŠ “25. novembar” u Velikoj Kladuši. Prema riječima direktorice škole u Velikoj Kladuši Veldine Alibegić, donošenje ovakve odluke nije bilo predmet rasprave jer su primijetili da njihovi učenici sve više zanemaruju nastavu te postaju asocijalni.

  • Zabrinjavajuća je bila ta socijalizacija učenika, gdje smo primijetili na velikim odmorima da se oni, jednostavno, više i ne druže. Ako su u nekoj skupini, onda su svi tu, ali tu su i telefoni te oni tako komuniciraju međusobno – objasnila je direktorica Alibegić za FTV.

U ovoj školi u proteklom razdoblju zabilježena je i zloupotreba mobitela pa su došli do zaključka da se učenici uglavnom fokusiraju na negativne strane korištenja tehnologija.

  • Učenici se manje fokusiraju na nastavu, dolazi do cyber-nasilja, a tu je i nedopušteno fotografisanje i snimanje nastavnika, učenika u školi – objasnila je pedagoginja Alma Karajić.

OŠ “Bila” u Vitezu donijela je odluku o zabrani mobitela 2019. na inicijativu roditelja, Nastavničkog vijeća i Školskog odbora. Ova odluka rezultat je analize jer su željeli spriječiti ometanje nastavnog procesa, otuđenje djece jednih od drugih jer su mobiteli, kako kažu, postali nastavno smetalo, ali i smetalo prijateljskih odnosa. Direktor škole Vinko Bošnjak kazao je kako ih je na donošenje odluke ponukalo i vršnjačko nasilje.

  • Mobiteli se koriste za snimanje tučnjava, svađa… i sve se prenosi od jednih do drugih. Ta inicijativa krenula je i od Vijeća učenika jer su djeca uvidjela da se mobiteli koriste onako kako ne treba te je zakazan sastanak – kazao je direktor Bošnjak nedavno za Klix.

Kazao je kako je bilo i negodovanja zbog te odluke, ali da su za sve pronašli rješenje.

  • Informisali smo roditelje i učenike da će uvijek biti dostupni telefoni škole za sve informacije, i to cijelog radnog vremena škole. Važno je naglasiti da tokom nastave neće biti dostupni na mobitelima ni nastavnici i učitelji kao primjer učenicima – objasnio je direktor Bošnjak.

Ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK Bojan Domić za navedeni medij kazao je kako je odluka iz područja pravila o kućnom redu škole, gdje škole donose odluke tako da procijene i pravilnikom o ponašanju i postupanju reguliraju to kako bi se doprinijelo što boljim uvjetima u radu škole.

  • Obuku nastavnika i drugog osoblja o pedagoškom pristupu zbog aktualnih, ali i prethodnih nemilih događaja, radimo kroz stručna usavršavanja i poticaje da sve škole kroz godišnje planove rada planiraju i dodatne edukacije te stručne programe o toj i drugim problematikama – kazao je ministar Domić za Klix.

U RS-u ove je godine u planu uvođenje videonadzora u škole i učeničke domove koji ga nemaju, kao i uvođenje školskih policajaca. Ministrica prosvjete i kulture RS-a Željka Stojičić za Srnu je rekla kako će u ovoj školskoj godini u 9. razrede u 20 osnovnih i 1. razrede u 20 srednjih škola biti eksperimentalno uveden fakultativni program “Humanost i sigurnost” s fokusom na mentalno zdravlje učenika, empatiju, prijateljstvo i nenasilje. Sve navedene mjere rezultat su velikih tragedija koje su se dogodile u školama u BiH, ali i regiji, što je alarmiralo roditelje, javnost, škole, ali i vlasti da donesu niz odluka u cilju zaštite djece.

Pročitajte i ovo

Upao komšiji u kokošinjac, ubio mu kokoš pa s njom udarao po ogradi

U policijskoj stanici Drniš (Hrvatska) je provedeno kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo …