fbpx
Petak , 29 Marta 2024

FOTO: Tradicionalni uspon na Matorac

TRADICIONALNI USPON NA MATORAC
Konačno, nakon skoro tri mjeseca suzdržavanja od društvenih planinarskih aktivnosti na otvorenom, sukladno stručnim preporukama nadležnih zdravstvenih institucija, zbog svjetske virusne pandemije, planinarsko društvo “Vranica” Fojnica je u proteklu nedjelju organiziralo masovni planinarski uspon na jedan od poznatih vrhova Vranice – Matorac!

Ovaj tradicionalni uspon se trebao realizirati s početkom marta mjeseca, ali se, zbog gore navedenih razloga, morao otkazati!

Inače se ovaj uspon svake godine organizira u povodu Dana Općine Fojnica, pod nazivom: “Zimski tradicionalni uspon na Matorac”!

Na ovaj se uspon prijavilo pedesetak planinara iz više gradova: Sarajeva, Zenice, Kiseljaka, Kaknja, Dubrovnika, kao i, naravno, mnogi fojnički planinari!

Uspon je u koloni krenuo iz samog grada Fojnice (sa 570 m n/v), preko sela Tješila, gdje je bio prvi odmor!

I ove je godine na Tješilu naš provjereni prijatelj Marijan Glavočević, ispred svog čarobnog obiteljskog doma, uz vanjski bazen, cijelu ekipu počastio kvalitetnim planinskim čajem i lepezom drugih domaćih napitaka!

Nakon kratkog odmora i krijepljeni slasnim napicima, ekipa je krenula u nastavak uspona!

Od Tješila staza je vodila preko Baljevca, Potočke česme, Gorevine i samog vrha Matorca (1936 m n/v), ukupno savladavši visinsku razliku preko 1300 m, čime se ovaj uspon svrstava u zahtjevnu kategoriju!

Planinarenje se nastavilo grebenom Matorca do lokaliteta Poljane i poznatog motela “Brusnica”, gdje je za cijelu grupu upriličen zajednički ručak i dvosatni odmor!

Jedan dio učesnika, koji su smatrali da im je bilo dovoljno sedam sati pješačenja su se sa Poljane do Fojnice vratilo organiziranim prevozom, dok je drugi dio nastavilo sa dodatnim dvosatnim pješačenjem do samog grada Fojnice!

Ova zahtjevna tura je bila lijepa prilika za testiranje svojih tjelesnih sposobnosti i skoro svi su bili zadovoljni zatečenim stanjem svoje kondicijske spremnosti!

Posebne čestitke idu najmlađem učesniku uspona, jedanaestogodišnjem Ishaku Bratiću, koji je član PD “Vranica” Fojnica!

Pročitajte i ovo

Čavara ostao bez računa u banci i ne može primati plaću: Nijedna banka mu ne želi otvoriti račun

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara uputio je pismo Vijeću ministara BiH u kojem …