fbpx
Subota , 13 Avgusta 2022

Kompletna oprema iz UAE koja (ni)je za BiH stigla u Crnu Goru: Od početka se sve znalo

Humanitarna pomoć u vidu medicinske opreme koja je najavljena za BiH, ali se ispostavilo da je zapravo za Crnu Goru, sinoć je napustila teritoriju naše zemlje. Iz kompanije koja je radila organizaciju transporta za Klix.ba kažu da se od početka znalo da oprema vrijedna više od 20 miliona KM iz Emirata ide za Podgoricu.
“Kompletan volumen robe koja je stigla je bio namijenjen za Crnu Goru. Od samog početka organizacije pošiljka je bila namijenjena samo Crnoj Gori, a BiH je korištena kao tranzitna zemlja. Mi od ranije imamo saradnju s UAE kao aviotransportna firma”, rekao nam je direktor Interlogistica Nedžad Turnadžić.

On ističe da su iz Ujedinjenih Arapskih Emirata direktno angažovali Interlogistic u BiH za organizaciju istovara opreme na sarajevskom aerodromu te pretovar u kamione i kombije, carinsku proceduru i transport do Crne Gore.

Dokument koji je poslan Interlogisticu iz Dubaija (Foto: Klix.ba)

Dokument koji je poslan Interlogisticu iz Dubaija (Foto: Klix.ba)

“Roba je sinoć ušla u Crnu Goru i nemamo nikakva saznanja da je išta namijenjeno BiH i Bjelorusiji kako se spominje. Mi imamo i nalog Vlade Crne Gore odnosno punomoć za carinski postupak”, kazao je Turnadžić te dodao da je u konvoju kamiona išao i carinik koji je propratio konvoj do Crne Gore pod carinskim nadzorom.

“Kada su ovakve vrste tranzita tražili smo odobrenje za izlazak carinika van radnog mjesta jer je velika vrijednost transporta. UIO dodatno naplati špedicija, a mi to fakturišemo pošiljaocu”, rekao je Turnadžić.

Naš sagovornik ističe da je razlog zbog koje je avion iz Dubaija sletio u Sarajevo zapravo taj što aerodrom u Podgorici nema kapacitet da zaprimi avion te veličine niti takav cargo prostor.

“Pošiljka od tri kamiona i pod carinskom pratnjom i carinskim nadzorom je napustila BiH sinoć na GP Klobuk uz ishodovana sva potrebna odobrenja i dokumentaciju koju zahtijeva carisnka procedura tranzita kroz BiH”, dodao je.

Podsjetimo, ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić razgovarao je jučer sa institucijama u toj državi i došao do informacija da je u avionu UAE možda bila i pomoć za BiH dok je iz Dubaija stiglo zvanično izvinjenje zbog nesporazuma o slijetanju aviona.

Svu koordinaciju u vezi sa zaprimanjem donacija u Crnoj Gori obavlja Nacionalno koordinaciono tijelo. Savjetnik predsjednika ovog tijela Vatroslav Belan je Jukiću rekao da bi međunarodna pomoć koja se nalazila u Boeingu 747 mogla biti i za BiH, te za Bjelorusiju.

Iz Ambasade UAE u Podgorici Ministarstvu vanjskih poslova BiH je stiglo izvinjenje u ime supruge šeika Mohammeda bin Rashid Al Maktouma, potpredsjednika UAE zbog nesporazuma sa međunarodnom pomoći koju je ona poslala.

Oni se izvinjavaju zbog nejasnoća u obavještenju za MVP koje su dovele do toga da izgleda kao da je avion koji je sletio na sarajevski aerodrom donio pomoć za BiH, odnosno zbog toga što nije precizirano da će teret biti dalje prevezen za Crnu Goru.

Klix.ba

Pročitajte i ovo

Saobraćajna nesreća u Novom naselju u Fojnici

Večeras oko 19:45h došlo je do saobraćajne nesreće u ulici Bosanska u Novom naselju. U …