fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Federalni štab civilne zaštite: Ništa od raspodjele 80 “malina-respiratora”

Danas je  u Sarajevu nastavljena 19. vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević.

S ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusa (Covid-19), FŠCZ je danas produžio rok primjene do 30. maja ove godine za jedan broj naredbi, donio dvije nove naredbe, jednu dopunio, a one sa rokom primjene do 15.05.2020. koje nisu produžene, po automatizmu od sutra nisu na snazi.

Stavljena je van snage i naredba od 29. aprila o raspodjeli 80 respiratora kantonalnim štabovima civilne zaštite, odnosno kantonima na području FBiH. Federalnoj upravi civilne zaštite je naređeno da izvrši raspodjelu medicinskih sredstava (ekstrakcijski brisevi i transportni mediji) Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i Kantonalnoj bolnici Zenica.

FŠCZ donio je odluku da ne produži rok primjene naredbi o zabrani kretanja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina na području FBiH, tako da se od sutra mogu kretati bez ograničenja uz poštivanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Na današnjoj sjednici za određen broj naredbi produžena je primjena do 30. maja ove godine.

Među mjerama kojima je produžena primjena do 30. maja ove godine, je i naredba o zabrani održavanja svih javnih skupova u FBiH u skladu sa propisima o javnom o okupljanju, s tim da je dopunjena tačka 1. ove naredbe kojom je dozvoljeno javno okupljanje u zatvorenom prostoru uz osiguranje 10 m2 po osobi i poštivanje epidemioloških mjera.

Produžena je i mjera kojom se naređuje aktiviranje svih kantonalnih, općinskih/gradskih štabova civilne zaštite, te angažovanje svih formiranih službi zaštite i spašavanja za medicinsku pomoć kao i druge službe zaštite i spašavanja i jedinice civilne zaštite radi provođenja mjera i aktivnosti na sprečavanju i suzbijanju širenja zaraze bolesti koronavirusa.

FŠCZ produžio je i primjenu za naredbu kojom se od direktora FUCZ traži da aktivira federalne specijalizirane jedinice civilne zaštite radi provođenja mjera i aktivnosti na sprečavanju, suzbijanju širenja zarazne bolesti koronavirusa, te da stavi na raspolaganje FŠCZ zalihe zaštitne opreme i MTS-a za potrebe provođenja mjera i aktivnosti na zaštiti ljudi od zarazne bolesti koronovirusa.

I dalje je na snazi naredba kojom se naređuje federalnim službama zaštite i spašavanja za medicinsku pomoć: JU Univerzitetski klinički centar Tuzla, Kliničkom centru univerziteta Sarajevo, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i JU “Dr. Safet Mujić” Mostar da u cilju ublažavanja posljedica širenja zaraze bolesti koronavirusa (COVID – 19) poduzmu mjere i aktivnosti aktivnog nadzora za rano otkrivanje, testiranje, izolaciju i zbrinjavanje eventualnih slučajeva zaraze i dostavljanja kompletnih podataka o broju izolovanih i eventualno oboljelih od zarazne bolesti.

Produžena je primjena naredbe kojom se zadužuju kantonalne uprave civilne zaštite da obezbijede neprekidno funkcionisanje kantonalnih operativnih centara civilne zaštite koji će putem broja 121 zaprimati sve pozive koji se odnose na pojavu zarazne bolesti koronavirus (prijava novih slučajeva, narušavanje samoizolacije ili drugih naredbi koje se odnose na ponašanje stanovništva u novonastaloj situaciji.

Do 30. maja produžena je i naredba o zabrani održavanja svih javnih skupova u FBiH u skladu sa propisima o javnom o okupljanju, s tim da je danas  donijeta i nova dopunjena naredba sa primjenom do 30. maja kojom se dozvoljava javno okupljanje u zatvorenom prostoru uz osiguranje 10 m2 prostora po osobi i poštivanje epidemioloških mjera.

Dosadašnja naredba kojom je bilo privremeno obustavljeno pružanje usluga kina, muzeja, pozorišta, koncertnih dvorana, umjetničkih galerija, javnih bazena i kupališta, sportskih i rekreacijeskih centara i slično nije više na snazi a zamijenjena je novom naredbom koja će se primjenjivati do 30. maja ove godine i po kojoj ostaje privremena obustava pružanja usluga za javne bazena i kupališta. Za provođenje ove naredbe odgovorni su kantonalni inspekcijski organi i kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova. Stupanjem na snagu ove naredbe prestaje primjena naredbi od 17. i 27. marta, te od 17. i 29. aprila ove godine.

Do 30. maja  važi primjene naredbe centrima za pružanje usluga / šalter salama na području FBiH kao što su: naplatne službe javnih preduzeća, poštanski uredi, matični uredi jedinica lokalne samoupreave, uredi sudova u radu sa strankama, banke, ispostave poreznih uprava, poslovnice zavoda i slično da rad sa strankama organizuju uz osiguranje protoka stranaka i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

Do 30. maja produžena je i primjena naredbi u kojoj se naređuje svim federalnim i kantonalnim ministarstvima, upravama i upravnim organizacijama, jedinicama lokalne samouprave, privrednim društvima, fizičkim i pravnim licima u FBiH da pojačaju provođenje opštih i posebnih mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, sa posebnim akcentom na pojačanu i vanrednu dezinfekciju poslovnih površina i sredstava javnog prevoza – autobusi, tramvaji, trolejbusi, kombi vozila, taxi vozila, sanitetska vozila.

Do 30. maja produžena je primjena naredbe po kojoj i dalje nije dozvoljena posjeta i izlasci svim štićenicima u ustanovama socijalne zaštite i Kazneno – popravnih zavoda na području Federacije BiH.

Produžen je primjena naredbi kojom se kantonalnim/općinskim/gradskim štabovima civilne zaštite naređuje da stave na raspolaganje snage i sredstva iz sastava odgovarajućih specijaliziranih jedinica civilne zaštite/službi zaštite i spašavanja kao i dodatne snage i sredstva higijensko epidemioloških službi (HES) iz sastava kantonalne/općinske/ ustanove zdravstva, javnih komunalnih preduzeća i privrednih društava za provođenje pojačanih vanrednih mjera odvoza smeća, čišćenja, pranja i dezinfekcije – posebno gradskih ulica, trotoara javnih stepeništa, trgova, javnih parking i prostora koji su popločani/asfaltirani.

Na današnjem nastavku 19. vanredne sjednice FŠCZ produžen je i primjena naredbi u kojima kantonalni i općiski/gradski štabovi civilne zaštite trebaju da osiguraju trijažne punktove sa sanitarnim upitnicima, prije ulaska lica u zdravstvene ustanove i ustanove socijalne zaštite, zatim naredbi Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da licu, koje se na graničnom prelazu pri ulasku u BiH liši slobode po potjernici nadležnog suda, izda rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i izolaciju za vrijeme trajanja mjere pritvora ili kazne zatvora.

Produžena je primjena i naredbi po kojoj su sve zdravstvene ustanove na području  FBiH dužne da otvore telefonske linije za građane koje moraju biti javno objavljene i dostupne 24 sata u svrhu pružanja zdravstvenog savjetovanja i psihosocijelne pomoći

Do 30. maja je i naredba o obustavi posjeta i izlazaka svih migranata u svim izbjegličko-prihvatnim centrima, privremenim prihvatnim centrima i azilantskom centru na području FBiH

I dalje je na snazi naredba policijskim službenicima FMUP-a, kantonalnih MUP-ova i službenicima sudske policije FBiH, kao i drugim agencijama da lica koja su lišena slobode zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo ili su lišeni slobode naredbom nadležnog suda prije dovođenja u prostorije policijskog organa / sudske policije, tužilaštva ili suda prvenstveno sprovedu u najbližu zdravstvenu ustanovu radi obavljanja trijažnog pregleda.

I dalje važi naredba kantonalnim i gradskim/općinskim štabovima civilne zaštite da ne donose naredbe i mjere koje nisu u usaglašene sa naredbama i mjerama FŠCZ, te naredba o prinudnoj izolaciji za svaku osobu koja ne postupi po rješenju nadležnog organa kojim se određuje mjera izolacije za vrijeme vremenskog perioda za koji je ta mjera određena ili produžena.

Produžena je primjena naredbe u kojoj se od Federalne uprave za inspekcijske poslove traži da, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa (COVID-19) na području FbiH, primjenjuju Proceduru zdravstvenog nadzora svih putnika u međunarodnom prometu kao odgovor na pojavu koronavirusa (COVID-19) koji ulaze u BiH preko graničnih prelaza na području FBiH.

Još uvijek je na snazi naredba građanima za obavezno korištenje lične zaštitne opreme (maska, pamučna traka, šal i sl) i poštivanje socijalne distance od najmanje 2 metra na javnim površinama i zatvorenim javnim objektima na području FBiH

Do 30. maja produžena je primjena naredbi o obustavi rada svih djelatnosti u shopping-tržnim centrima na području FBiH (izuzimajući trgovine prehrambenih i higijenskih proizvoda, apoteke i veledrogerije), odnosno kojom se dozvaljava rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda i uslužnih djelatnosti malih obrta u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima izvan shopping – tržnih centara, uz obavezne mjere zaštite (lična zaštitna oprema – maske, rukavice, socijalna distanca od najmanje 2 metra između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera, temeljno čićenje i dezinfekcija prostora prije početka svakodnevnog rada) i postupati po preporukama za sprečavanje infekcije tokom rada u trgovinama i obrtima.

Do 30. maja  važi primjene naredbe centrima za pružanje usluga / šalter salama na području FBiH kao što su:naplatne službe javnih preduzeća, poštanski uredi, matični uredi jedinica lokalne samoupreave, uredi sudova u radu sa strankama, banke, ispostave poreznih uprava, poslovnice zavoda i slično da rad sa strankama organizuju uz osiguranje protoka stranaka i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

Do 30. maja produžena je i primjena naredbi u kojoj se naređuje svim federalnim i kantonalnim ministarstvima, upravama i upravnim organizacijama, jedinicama lokalne samouprave, privrednim društvima, fizičkim i pravnim licima u FBiH da pojačaju provođenje opštih i posebnih mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, sa posebnim akcentom na pojačanu i vanrednu dezinfekciju poslovnih površina i sredstava javnog prevoza – autobusi, tramvaji, trolejbusi, kombi vozila, taxi vozila, sanitetska vozila.

Do 30. maja produžena je primjena naredbe po kojoj i dalje nije dozvoljena posjeta i izlasci svim štićenicima u ustanovama socijalne zaštite i Kazneno – popravnih zavoda na području Federacije BiH.

Produžen je primjena naredbi kojom se kantonalnim/općinskim/gradskim štabovima civilne zaštite naređuje da stave na raspolaganje snage i sredstva iz sastava odgovarajućih specijaliziranih jedinica civilne zaštite/službi zaštite i spašavanja kao i dodatne snage i sredstva higijensko epidemioloških službi (HES) iz sastava kantonalne/općinske/ ustanove zdravstva, javnih komunalnih preduzeća i privrednih društava za provođenje pojačanih vanrednih mjera odvoza smeća, čišćenja, pranja i dezinfekcije – posebno gradskih ulica, trotoara javnih stepeništa, trgova, javnih parking i prostora koji su popločani/asfaltirani.

Na današnjem nastavku 19. vanredne sjednice FŠCZ produžen je i primjena naredbi u kojima kantonalni i općiski/gradski štabovi civilne zaštite trebaju da osiguraju trijažne punktove sa sanitarnim upitnicima, prije ulaska lica u zdravstvene ustanove i ustanove socijalne zaštite, zatim naredbi Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da licu, koje se na graničnom prelazu pri ulasku u BiH liši slobode po potjernici nadležnog suda, izda rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i izolaciju za vrijeme trajanja mjere pritvora ili kazne zatvora.

Produžena je primjena i naredbi po kojoj su sve zdravstvene ustanove na području  FBiH dužne da otvore telefonske linije za građane koje moraju biti javno objavljene i dostupne 24 sata u svrhu pružanja zdravstvenog savjetovanja i psihosocijelne pomoći

Do 30. maja je i naredba o obustavi posjeta i izlazaka svih migranata u svim izbjegličko-prihvatnim centrima, privremenim prihvatnim centrima i azilantskom centru na području FBiH

I dalje je na snazi naredba policijskim službenicima FMUP-a, kantonalnih MUP-ova i službenicima sudske policije FBiH, kao i drugim agencijama da lica koja su lišena slobode zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo ili su lišeni slobode naredbom nadležnog suda prije dovođenja u prostorije policijskog organa / sudske policije, tužilaštva ili suda prvenstveno sprovedu u najbližu zdravstvenu ustanovu radi obavljanja trijažnog pregleda.

I dalje važi naredba kantonalnim i gradskim/općinskim štabovima civilne zaštite da ne donose naredbe i mjere koje nisu u usaglašene sa naredbama i mjerama FŠCZ, te naredba o prinudnoj izolaciji za svaku osobu koja ne postupi po rješenju nadležnog organa kojim se određuje mjera izolacije za vrijeme vremenskog perioda za koji je ta mjera određena ili produžena.

Produžena je primjena naredbe u kojoj se od Federalne uprave za inspekcijske poslove traži da, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa (COVID-19) na području FbiH, primjenjuju Proceduru zdravstvenog nadzora svih putnika u međunarodnom prometu kao odgovor na pojavu koronavirusa (COVID-19) koji ulaze u BiH preko graničnih prelaza na području FBiH.

Još uvijek je na snazi naredba građanima za obavezno korištenje lične zaštitne opreme (maska, pamučna traka, šal i sl) i poštivanje socijalne distance od najmanje 2 metra na javnim površinama i zatvorenim javnim objektima na području FBiH

Do 30. maja produžena je primjena naredbi o obustavi rada svih djelatnosti u shopping-tržnim centrima na području FBiH (izuzimajući trgovine prehrambenih i higijenskih proizvoda, apoteke i veledrogerije), odnosno kojom se dozvaljava rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda i uslužnih djelatnosti malih obrta u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima izvan shopping – tržnih centara, uz obavezne mjere zaštite (lična zaštitna oprema – maske, rukavice, socijalna distanca od najmanje 2 metra između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera, temeljno čićenje i dezinfekcija prostora prije početka svakodnevnog rada) i postupati po preporukama za sprečavanje infekcije tokom rada u trgovinama i obrtima, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Pročitajte i ovo

Bliznakinje Azemina i Emina, imaju 24 godine i postale su hafize za isti dan

 5. augusta 2023. godine, u Kuvajtskoj džamiji u Matuzićima (Medžlis IZ-e Doboj) održana je svečana …