fbpx
Četvrtak , 24 Septembra 2020

Zaključak: Delegati ne daju da im se smanje paušali i odvojeni život iako su kući

Zasijedala je Administrativna komisija Doma naroda Parlamenta FBiH, ali nije prihvatila da se delegatima smanje primanja, kako je to učinjeno u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Tako im zasad ostaju i paušali, i naknade za odvojeni život iako ne zasijedaju.

Umjesto toga, komisija je jednoglasno usvojila tek inicijativu upućenu Vladi FBiH da “na jedinstven i sistemski način” uredi pitanje umanjenja naknada u svim federalnim institucijama i preduzećima, i to samo privremeno, dok traje pandemija.

Pitanje je da li je ovo samo kupovina vremena s obzirom na dosadašnja iskustva u “brzini” donošenja odluka koje se tiču primanja, te se javlja sumnja da se samo odugovlači kako bi završila pandemija pa da do umanjenja nikako ne dođe.

“Administracijsko povjerenstvo Doma naroda upućuje inicijativu Vladi FBiH da na jedinstven i sustavan način uredi pitanje solidarnog pristupa svih izabranih i imenovanih dužnosnika na razini FBiH koji bi bio primjenjiv i u zakonodavnim tijelima vlasti, uključujući i federalnu izvršnu vlast, uprave, zavode, direkcije, urede pri Vladi FBiH, Ured za reviziju institucija FBiH, javna poduzeća u većinskom vlasništvu FBiH i njihove uprave, uključujući i rukovodeće djelatnike, agencije, regulatore, operatore i fondove kojima je osnivač FBiH, Lutriju BiH kao i članove skupština, upravnih i nadzornih odbora koje imenuje Vlada, u svrhu umanjenja primanja navedenih kategorija s vremenskim rokom trajanja, zbog pojave pandemije koronavirusa“, navedeno je u zaključku kojeg je potpisao Tomislav Martinović, predsjedavajući Administrativne komisije i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH.

S druge strane, bez odluke Doma naroda, o čemu je Radiosarajevo.ba već pisao, ni Predstavnički dom Parlamenta FBiH ne može umanjiti paušale od oko 600 KM svojim poslanicima.

Tako će smanjenje primanja parlamentaraca, čiji su rezultati rada upitni, a zasijedanja rijetka, ostati samo riječ.

Ovo su članovi Administrativne komisije

Članovi Administrativne komisije Doma naroda Parlamenta FBiH, kako je navedeno i na web stranici ovog doma, su:

Tomislav Martinović (HDZ BiH), Smiljana Viteškić (SDA), Fahrudin Skopljak (SDA), Senad Alić (PDA), Ivo Tadić (HDZ BiH), Drago Puzigaća (SNSD) i Rasim Kantarević (Laburistička stranka).

Jednoglasno su usvojili inicijativu za Vladu FBiH, a nisu podržali prijedlog za umanjenje naknada, za šta su imali samo jedan glas “za”.

Pročitajte i ovo

Uništena Hajdučka vrata na Blidinju, uzrok ljudski faktor

Karakteristični prsten u stijeni na istočnom dijelu Čvrsnice, koji je prirodni spomenik BiH i jedan …