fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Meteorolozi izdali upozorenje za BiH: Nepogode stižu, slijede dani kiše i grmljavine

Jutros je u našoj zemlji bilo pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom u sjevernim područjima.

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 12 stepeni, Ivan Sedlo 14, Banja Luka, Bihać, Drvar, Gradačac, Prijedor i Sanski Most 15, Bijeljina, Bugojno, Doboj, Jajce, Livno, Tuzla i Zvornik 16, Sarajevo i Srebrenica 17, Grude i Široki Brijeg 19, Mostar i Stolac 21, Trebinje 22, Neum 23 stepena. Atmosferski tlak je u Sarajevu je iznosio 945 milibara, za 3 milibara je niži od normalnog i sporo opada.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U jutranjim satima slaba kiša se očekuje u sjevernim i sjeverozapadnim djelovima. Tokom dana, kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju i u ostalim područjima. Intenzivnije padavine, uglavnom u sjevernim, sjeveroistočnim i ponegdje u centralnim djelovima. Na jugu Hercegovine, slabe padavine se očekuju krajem dana. Vjetar slab do umjeren istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura od 18 do 24, na jugu do 26 stepena.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Najviša dnevna temperatura oko 23 stepena.

Biometeorološka prognoza najavljuje da će ovakvo vrijeme kod većine hroničnih bolesnika uzrokovati pojačane tegobe. Moguće su meteoropatske reakcije u vidu glavobolje, promjena raspoloženja, reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, u noći problemi sa snom. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti. Opšta slika će biti nešto ljepša u Hercegovini.

Europski meteorološki servis “Meteoalarm” za danas i sutra je aktivirao narandžasti meteoalarm za teritoriju Bosne i Hercegovine. Meteoalarm je upaljen zbog grmljavine i obilnijih padavina.

Kako navode meteorolozi, vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako planirate aktivnosti koje su izložene najavljenim meteorološkim prilikama. Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima.

Objavljena je i vremenska prognoza do petka:  

20. 5.2020 (Srijeda) – pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Poslije podne, postupan prestanak padavina. Jutarnja temperatura od 11 do 16, na jugu do 20, a najviša dnevna od 13 do 19, na jugu od 22 do 25 stepena.

21. 5.2020 (Četvrtak) –  umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Samo ponegdje u centralnim i istočnim područjima može pasti i malo kiše. Tokom dana, postepeno razvedravanje. Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu do 17, a najviša dnevna od 13 do 19, na jugu od 19 do 23 stepena.

22. 5.2020 (Petak) – umjereno oblačno vrijeme. Poslije podne ili krajem dana, ponegdje u sjevernim i sjeverozapadnim djelovima, moguća je kiša ili kratkotrajni pljusak. Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu do 17, a najviša dnevna od 14 do 20, na jugu od 19 do 23 stepena.

Pročitajte i ovo

Mlada inovatorka iz Fojnice Emina Hodžić oduševljava svijet informaciono-komunikacionih tehnologija

Mlada Fojničanka Emina Hodžić, talentovana učenica iz Fojnice, je svojim izvanrednim dostignućima u oblasti informaciono-komunikacionih …