Erdogan je danas svečano otvorio novoizgrađenu džamiju na poznatom istanbulskom trgu Taksim, a nakon toga prešao do Aje Sofije, gdje je prisustvovao svečanosti promocije mladih hafiza, polaznika istanbulske medrese Marmara Anadolu.

Erdogan je tokom svečanosti učio odlomke iz Kur'ana, konkretnije proučio je ajete kur'anske sure Ali-Imran. Nakon svečanosti, u Aji Sofiji zabilježena je i zajednička fotografija Erdogana s mladim hafizima.

Aja Sofija je kao crkva služila 916 godina, do osmanlijskog osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934, kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula prošle godine poništio odluku nekadašnje Vlade Turske kojom je 24. novembra 1934. Aja Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-historijske vrijednosti Aja Sofije i to na način da će za vjerske obrede u njoj biti nadležna Uprava za vjerske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kulture i turizma.

Turisti i dalje mogu posjećivati Aju Sofiju, i to besplatno, a freske na zidovima će zavjesama biti prekrivane samo za vrijeme namaza u džamiji.