PROGNOZA Pred nama su dani s natprosječnim temperaturama

Stiže saharski pijesak, aute ne perite do utorka

Tropskim noćima mogu se nadati posebno stanovnici TK, dijela centralne Bosne te Hercegovine


Stiže saharski pijesak, aute ne perite do utorka - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i ranijih godina, u naše krajeve stiže pustinjski pijesak iz Sahare. Meteorolog Nedim Sladić pojašnjava da je riječ o redovnoj pojavi koja se najčešće dešava u proljeće, a pijesak na naše nebo, ali i ulice, balkone i automobile stiže zahvaljujući jačem južnom visinskom strujanju.

– Na toj trasi jugozapadnog strujanja nalazimo se i mi, i nama dolazi topao zrak zajedno s tim pijeskom. A taj pijesak ćemo primijetiti na nebu već sutra (četvrtak, op. a.). Naročito će biti izražen tokom petka i u dane vikenda, kada bi nebo moglo biti dosta zamućeno. Prije utorka neće otići iz naše zemlje, u utorak bi s prvom kišom trebao pasti na tlo, a s pojačanim sjevernim i sjeverozapadnim vjetrom atmosfera bi se trebala iščistiti. Do utorka ne bismo trebali prati automobile i prozore – kazao je Sladić.

Natprosječno toplo vrijeme za maj zadržat će se i narednih dana. Najtopliji dani bit će četvrtak i petak, a nakon malo svježije subote, novi val toplote slijedi u nedjelju i ponedjeljak.

– Do ponedjeljka se ne očekuju bitnije padavine, tek poneki lokalni pljusak, ali temperature će biti visoke za maj i iznosit će i do 31 ili 32 stepena – rekao je Sladić.

Dodaje da s južnim vjetrom dolazi i do rasta noćnih temperatura, pa se tropskim noćima, kada se živa u termometru neće spuštati ispod 20 stepeni, mogu nadati posebno stanovnici TK, dijela centralne Bosne te Hercegovine.