Kako za Faktor kaže njihov predsjednik Enver Suljagić, oni su to uradili u ime samostalnih taksi prijevoznika Federacije Bosne i Hercegovine udruženih u Udruženje samostalnih taksi prijevoznika FBiH, a koje broji blizu 1.500 članova.

– Nadamo se da će Federalna uprava civilne zaštite staviti van snage naredbu da se u taksi vozilu može prevoziti samo jedna osoba, kako bi našim članovima omogućili nastavak egzistencije, imajući u vidu da su njih 90 posto isključivi hranitelji svojih porodica i da su maksimalno pogođeni pandemijom uzrokovanom koronavirusom iako im je bio omogućen rad. Molbu smo uputili i zbog izuzeća samostalnih taksi vozača iz mogućnosti na apliciranje sredstava koja su omogućena Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica – podcrtava Suljagić.

Enver Suljagić (Foto: Facebook)

Predsjednik Sarajevo Taxija se nada da će novom naredbom ove sedmice biti omogućen zajednički prijevoz dvije ili tri osobe u jednom vozilu.

– Ništa drugo ne tražimo. Mi ne predstavljamo linijski prijevoz, te se naše usluge pretežno svode na prijevoz putnika iz iste porodice, domaćinstva, kancelarije, institucije, dakle osoba koje će već biti u kontaktu jedne s drugima, prijevoz ljudi do bolnica koji nisu u mogućnosti sami bez pratnje otići do njih, prijevoz djece do vrtića zajedno sa svojim roditeljem, te samim tim smatramo da nismo prijetnja za dalje širenje pandemije. Naravno, uz pridržavanje svih do sada donešenih epidemioloških mjera – ističe Suljagić.

Dodaje da su taksisti tokom pandemije pokazali visok stepen odgovornosti i maksimalno su poštovali sve mjere i naredbe.

– Na prvom mjestu nam je bilo zdravlje naših članova, ali i korisnika naših usluga. Vodili smo računa o svakom detalju i možemo se pohvaliti podatkom da nijedan taksista nije dobio koronavirus. Od početka smo vršili i edukaciju naših članova i jedno vrijeme smo sklonili ljude koji su imali hronična oboljenja. Sada se i oni uključuju u saobraćaj i nadamo se pozitivnom odgovoru. Iako su iza svih naših članova dva teška mjeseca, nećemo tražiti od države pomoć i dodatno je opterećivati. Nećemo poput nekih kukati i plakati. To ne bi u ovom teško vremenu bilo korektno – kaže na kraju predsjednik Sarajevo Taxija.