fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Prelazak crvene linije: Poslanici Narodne skupštine RS-a danas odlučuju o entitetskom VSTV-u

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas će sjednicu nastaviti raspravom o Nacrtu zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) RS-a.

Nacrtom zakona predviđeno je osnivanje VSTV-a Republike Srpske koje bi imalo nadležost za izbor sudija i tužilaca u tom entitetu.

Ovaj skandalozni dokument predstavlja, po ocjenama stručnjaka, do sada najteži udar na Dejtonski sporazum, državu BiH te mir i stabilnost.

Brojni međunarodni akteri pozvali su RS da odustane od ovog poteza i da se vrati u okvire legalnog djelovanja. Jasno je naglašeno da usvajanje ovakvog akta neće proći bez reakcije međunarodnih partnera BiH.

Reagirale su i brojne probosanske stranke koje su ovo nazvale državnim udarom i još jednom apelirale na međunarodne organizacije, ali i na Sud i Tužilaštvo BIH da reagiraju.

Ovim aktom razvlastilo bi se Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, koje jedino ima nadležnosti u ovoj oblasti. Usvajanje ovog dokumenta bilo bi, prema svemu sudeći, prelazak crvene linije nakon koje ništa u BiH ne bi bilo isto.

Obrazlažući sinoć predloženi nacrt zakona u ime predlagača, narodnih poslanika, zamjenik predsjednika Kluba poslanika SNSD-a Srđan Mazalica rekao je da ovaj zakonski akt predstavlja “preduslov vladavine i zaštite prava i interesa svih građana RS-a i BiH”.

Mazalica je rekao da je Ustavom RS-a predviđeno postojanje VSTV-a Republike Srpske kojim je propisano da ovo vijeće obezbjeđuje samostalnost, nezavisnost, nepristrasnost, stručnost i efikasnost sudstva i tužilačke funkcije u RS-u.

“Nadležnosti VSTV-a, između ostalog, uključuju imenovanje i sprovođenje disciplinskog postupka i razrješenje sudija, sudija Ustavnog suda Republike Srpske, i obuhvataju javne tužioce u RS-u i njihove zamjenike”, rekao je Mazalica.

Klix.ba

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …