fbpx
Utorak , 18 Juna 2024

Pismo Vatikanu: Kardinal Vinko Puljić tvrdi da mu je ugrožen život

Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić pisao je državnim institucijama Bosne i Hercegovine u vezi s misom koju bi trebalo služiti u Sarajevu 16. maja, a u okviru obilježavanja 75. godišnjice “bleiburške tragedije”, tvrdeći da je ugrožena njegova sigurnost.

Kako je objavio portal Faktor, Puljić u svom dopisu istakao kako je njemu “ugrožen život, kao i općenito ovdašnjim katolicima”, a o svemu je upoznao i Vatikan.

Puljić, međutim, nije naveo eventualne konkretne prijetnje zbog kojih se smatra ugroženim.

Nadalje, kardinal Puljić u svom dopisu navodi kako su “u javnosti posebno digli političku hajku i medijski linč gospoda iz Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić“, zaboravljajući valjda kako predsjednik SDA od 2018. godine nije član kolektivnog šefa države.

“Ne ulazim u njihove motive jer nije moja nadležnost, ali su stvorili takvu klimu netrpeljivosti gdje je ugrožen i moj život i tolikih katolika radi ove klime koja je nastala”precizira Puljić.

Puljić je u obraćanju bh. institucijama, također, naveo i to da mu je “žao što se s mrtvima manipulira u političke svrhe jer je slaviti misu za pokojne naša dužnost i obaveza”, prenosi Faktor.

Naveo je i to da se crkva “ograđuje od takve klime” te se nada će institucije kojima se obratio “zaštititi vjernička prava i slobode, i ne dati izmanipulirati u političke svrhe”.

Portal Radiosarajevo.ba je kontaktirao Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, no zasad nam nisu mogli potvrditi navode o sadržaju Puljićevog dopisa.

Pročitajte i ovo

Fojničanin Emir Memija imenovan za direktora Podružnice “Elektrodistribucije” Travnik

Prema nezvaničnim informacijama našeg portala Mahalla.ba, Fojničanin Emir Memija, magistar ekonomije, imenovan je za novog …