fbpx
Utorak , 18 Juna 2024

Najavljena mogućnost tropske noći u BiH, stiže i saharski pijesak

Meteorolog Nedim Sladić najavio je za večeras mogućnost pojave tropske noći u Bosni i Hercegovini.

Usljed sve izraženijeg dotoka toplijeg zraka sa jugozapada, jakih, mjestimično vrlo jakih udara vjetra južnog smjera koji se prognoziraju za večeras i tokom noći na četvrtak u većem dijelu Bosne te povećane oblačnosti na horizontu, stvoreni su uslovi za sporije ohlađivanje podloge te se time ne isključuje mjestimično mogućnost pojave tzv. tropske noći (1), naročito na širem području Tuzlanskog kantona, dijela sjevera Bosne i juga Hercegovine, što bi za područje Bosne bilo jedna od ranijih pojava takvog tipa noći.

Tropska noć je ona noć u kojoj temperatura zraka tokom cijele noći ne spada ispod 20 °C.

Vrlo vjerovatno je da ćemo zbog južnog vjetra imati i neuobičajeno visoke jutarnje temperature zraka za maj mjesec, koje će se u mnogim krajevima sutra ujutro kretati od 17 do čak 24 ili 25 °C. Pojedini visokorezolucijski modeli podižu te vrijednosti na području Semberije i na više vrijednosti od 25 °C za sutrašnji termin u 07:00.

Budući da nekad model ne može precizirati neke stvari, tada se ravnate po nekim prijašnjim događajima. U ovom slučaju jugo gdje bude izraženije bi moglo imati sve karakteristike fena, a samim tim ta područja bit će izrazito topla. Po visini vlada topliji zrak, a današnji vrlo topao pa i vruć dan bit će podloga da se prizemlje dobro zagrije.

Kada govorimo o saharskom pijesku kojeg najavljujemo unazad tri dana i on nam se ponovo vraća zahvaljujući vrlo izraženim jugozapadnim visinskim strujanjem koje pristiže na prednjoj strani ciklonske aktivnosti koja se nalazi nad područjem Pirinejskog poluostrva.

Izvor: N1

Upravo taj sistem usisava pijesak i šalje ga u usmjerenom kanalu snažnim vjetrovima na oko 5,5 km visine u više slojeve troposfere.

Samim tim za posljedicu već prema kraju radne sedmice primijetit ćemo zamućeno nebo koje će potrajati izgledno sve do ponedjeljka, tako da limeni ljubimci i prozori pričekaju još malo na pranje.

Pročitajte i ovo

Divna priča iz BiH: Mještani efendiji poklonili automobil za Bajram

Nezapamćen Bajram u Željeznom polju: Zuhdija ef. Ridžal dobio automobil na poklon kao mali znak …