fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Tužilaštvo BiH preuzima slučaj sumnjive nabavke respiratora

Tužilaštvo BiH preuzet će od Tužilaštva KS istragu o slučaju vezanom za nabavku respiratora za potrebe Federacije BiH, preko firme “FH Srebrena malina”, plaćenih 10,5 miliona maraka, potvrđeno je za Klix.ba.
“Na današnjem sastanku održanom u prostorijama SIPA-e donesen je zaključak da je za djelo nadležno Tužilaštvo BiH te je s tim u vezi donesena odluka da od Tužilaštva KS preuzme slučaj”, rekao je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović za Klix.ba.

Nakon što je Državna agencija za istrage i zaštitu, temeljem svojih ovlasti propisanih Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, izvršila provjere navoda o nezakonitostima u vezi s nabavkom 100 respiratora iz NR Kine, te nakon ocjene do sada poznatih činjenica, utvrđeno je da u ovom predmetu postoji nadležnost Tužilaštva BiH, te će dalje aktivnosti i provjere biti nastavljene i vođene pod nadzorom državnog tužilaštva.

S tim u vezi, Kantonalno tužilaštvo KS će Tužilaštvu BiH tokom dana dostaviti predmet koji je do sada vođen pod njihovim nadzorom.

Podsjetimo, ugovor vrijedan 10,5 miliona KM potpisali su direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …