fbpx
Srijeda , 8 Maja 2024

SRETAN VAM MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA! A evo kako je sve počelo…

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke proteste u Chicagu kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a neki su osuđeni na doživotni zatvor ili na smrt.

Zamah industrijalizacije u 19. stoljeću obilježio je iskorištavanje mase radnika od vlasnika i poslodavaca. Male plate, dnevni rad i do 18 sati, iskorištavanje dječje snage i život na rubu egzistencije rezultirali su nizom štrajkova. Radnici su zahtjevali dostojnije uvjete rada i života.

Vrhunac tih štrajkova dogodio se u Chicagu 1. maja 1886. godine kada je oko 40.000 radnika izašlo na ulice te isticala zahtjeve simbolizirane u tri osmice – 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja.

Tada je vlast na prosvjednike poslala policijske snage te je izbio sukob pri čemu je šest radnika ubijeno, a pedesetak ranjeno. Brojni su prosvjednici uhapšeni, a vođe štrajka izveli su pred sud. Naime, petero ih je osuđeno na smrt, a troje na dugogodišnju robiju.

U spomen na krvoproliće, na prvom kongresu Druge internacionale 1889. godine, odlučeno je da će se 1. maja svake godine održavati radnički protesti. Od 1890. godine taj dan postaje Međunarodni dan opće solidarnosti radništva.

 

Pročitajte i ovo

Tradicija obućarskog zanata živi u srcu Fojnice: Ismet Čohadžić nastavlja porodičnu baštinu

U srcu Fojnice, gdje se tradicija tkala kroz generacije, jedan od posljednjih čuvara starih zanata, …