fbpx
Ponedjeljak , 12 Aprila 2021

Za prvomajske praznike bit će uveden policijski sat

Zbog velikog skoka novozaraženih koronavirusom u FBiH, Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH pripremio je niz mjera koje će biti predložene Federalnom štabu civilne zaštite, a riječ je o novom ograničenju kretanja za prvomajske praznike. Potvrdio je ovo Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje.

– Epidemija Covid-19 nije nestala i nije prestala, moramo biti jako oprezni, savjesni građani i pridržavati se mjera. Pred nama su prvomajski praznici, tri dana i prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH će biti prema Federalnom štabu civilne zaštite da se suspenduje kretanje osoba plus 65 i ispod 18 godina tokom vikenda 1.,2. i 3., idemo na određenu restrikciju, te da se ograniči kretanje nakon 20 sati u istom periodu – rekao je Čerkez. 

Mjere će važiti za tri dana praznika.

On je naveo da je razmatrana situacija imajući u vidu protekle vikende, te kako smatraju da će biti jako teško iskontrolirati okupljanja.

– Moramo život uspostaviti i postepeno kontrolirano, kako će to ići, koliko će to kontrolirano biti i da li ćemo kao i u ovom sada slučaju za vikend morati vratiti mjere, prvenstveno zavisi od građana, kako se budu osnosili na ovo. Ponavljamo da epidemija Covid-19 nije gotova i kako ćemo proći kroz taj dalji period zavisi samo od poštivanja mjera – rekao je Čerkez. 

Očekuje se da slijedeće sedmice uspostavljanje trgovina na veliko i malo.

– Ovih dana ćemo govoriti i narednih isto, šta očekujemo. Očekujemo vrlo jasno da se pripreme radnje i da ljudi se pripreme za narednu sedmicu, očekujemo sredinom sedmice krenemo u te procese uz naravno ponovno omogućavanje ljudima treće dobi i mlađima od 18 godina da mogu izlaziti i kretati se – rekao je Čerkez.

Pročitajte i ovo

Ljepota prirode: Pogledajte prelijepe kadrove fojničkog kraja

Fojnica i okolina planine Vranice poznata je po prirodnim ljepotama, Prokoškom jezeru, slapovima Kozice, brojnim …