fbpx
Utorak , 27 Februara 2024

Turska nakon požara ponovo u haosu : Obilne padavine, poplave i klizišta

Bartın

Obilne padavine koje su zahvatile provinciju Bartin, na sjeveru Turske, izazvale su poplave u pojedinim područjima. Vodena bujica nosila je vozila, a poplavljeni su mnogi poslovni i stambeni objekti, te oštećena infrastruktura, javlja Anadolu Agency (AA).

Padavine su počele u večernjim satima, a izazvale su neprilike u distriktu Ulus, te okolnim mjestima Kumluca i Apdipasa.

Zbog padavina urušen je put u Yenihanu, a spašene su dvije osobe zarobljene u vozilu zahvaćenom vodom. Ujedno, spašeno je i 20 osoba koje su se nalazile u poplavljenim kućama.

Slična situacija zahvatila je i mještane sela Zafer, u distriktu Kumluca, nakon što se izlila rijeka Herkeme. Poplavljeno je nekoliko vozila i objekata, u kojima su mještani bili zarobljeni.

Na poplavljena područja poslane su ekipe Direkcije za puteve, Ureda za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD), žandarmerije i medicinski timovi.

Guverner Bartina Sinan Guner kazao je kako su pozivi u pomoć počeli pristizati tri sata iza ponoći, te da su uspjeli učiniti prohodnim put Bartin-Abdipasa-Ulus.

Guner je dodao kako je spašeno nekoliko osoba. Bilo je i onih koji su na krovovima vozia čekali pomoć jer su vozila bila zahvaćena bujicom.

Prema njegovim riječima, rade na osposobljavanju putne infrastrukture u područjima gdje su srušeni mostovi.

Na terenu sarađuju s ekipama iz drugih provincija.

Poplave i klizišta zahvatile su i selo Akoren Sokuler, u Ulusu. Urušen je značajan dio jedne drvene kuće, a usljed vodene bujice zarobljena je starija žena.

Guner je u izjavi za AA kazao kako su obilne padavine naročito prisutne u distriktu Ulus te da se na terenu vode intenzivni radovi s obzirom na veći broj urušenih mostova, puteva i kuća, zbog čega je i materijalna šteta velika.

Pročitajte i ovo

Ambasada Japana nastavlja podršku razvoju Fojnice: Odlična saradnja sa Zavodom “Bakovići”, Domom zdravlja i Opštinom Fojnica

Danas je održan prijem kod ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini, koji je bio prilika …