fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Franjevački samostan u Fojnici uređuje svoje voćnjake

Vrijeme je proljetnih radova pa su ovo vrijeme pandemije koronavirusa iskoristili i u Franjevačkom samostanu „Duha Svetoga“ u Fojnici da urede voćnjak, čija je površina oko 10 dunuma, u kojem se nalazi od 500 do 600 raznih vrsta stabala.

Fra Majdandžić: Iskoristili smo izoliranost - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Fra Majdandžić: Iskoristili smo izoliranost FOTO: H. ČUKLE

Fratri to rade godinama, a ove ih već nekoliko dana predvodi fra Mirko Majdandžić, gvardijan.

– Prije 18 ili 19 godina gvardijan je bio fra Janko Ljubos, koji je inicijator podizanja tog voćnjaka. Mada je zemlja tu prilično siromašna, fra Ljubos je zasadio dosta stabala raznog voća. Naravno svaka biljka kao i čovjek traži malo njege, pažnje i obrađivanja, ali mi bismo to svakako radili. Iskoristili smo, sad je ova izoliranost, ružno je kazati malo oslobodila od pritiska ovdje u kancelariji i rada pa smo se malo više zaletjeli fra Jure Šekerija, fra Franjo Trogrlić Šitum, moj prijatelj Suljo, voćar iz Visokog, naš radnik Boban i još neki koji su nam pomogli u radu – kaže fra Majdandžić.

Zasađeno 500 do 600 raznih vrsta stabala - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baZasađeno 500 do 600 raznih vrsta stabala FOTO: H. ČUKLE

Naglašava da su zasađena stabla trešnje, kruške, više vrsta jabuka, višnje, mušmule, dunja, šeftelija, autohtonih jabuka, lješnika, oraha.

Avaz.ba

Pročitajte i ovo

Džemat u Hartfordu: Džemat složnih i uspješnih Podrinjaca

Ramazan u Americi (5) Džemat složnih i uspješnih Podrinjaca U Hartfordu, glavnom gradu Connecticuta, nalazi …