fbpx
Utorak , 23 Aprila 2024

Vanredna sjednica Kriznog štaba povodom prve zaražene osobe korona virusom iz Fojnice

Krizni štab civilne zaštite danas je održao vanrednu sjednicu, a povod je bio pozitivan nalaz na korovirus jedne osobe iz Fojnice.

Naime, osoba iz Fojnice koja je radila u Hrvatskoj, pri povratku u BiH je zadržana na graničnom prijelazu Osoje, u Posušju, gdje je provela tri dana.

U ponedjeljak su iz Kantonalnog štaba civilne zaštite kontaktirali komandanta Civilne zaštite Fojnica Sabahudina Klisuru, te obavijestili da osoba iz Fojnice boravi na graničnom prijelazu, te da je Općina dužna osigurati njen dolazak u karanten.

U saradnji sa Domom zdravlja Fojnica, osigurano je adekvatno vozilo koje je 13.04.u večernjim satima dovezlo osobu u karanten u Kiseljaku, koji je inače jedan od tri karantena na području Srednjobosankog kantona.

Vozač koji je vozio, sada već potvrđeno, osobu sa koronavirusom, strogo se pridržavao pravila i preporuka, nosio je zaštitnu masku, rukavice, vizir i jednokratno odijelo te nije ostvario bliski kontakt sa osobom.

Po povratku je vozilo više puta dezinficirano, s tim da se ipak u narednom periodu isto neće koristiti.

Iz Doma zdravlja Fojnica tvrde da, kada je u pitanju prijevoz zaražene osobe, sve urađeno po svim higijensko-epidemiološkim standardima.

Također, važno napomenuti jeste, da osoba nije boravila na području općine Fojnica, te stoga nema mjesta panici.

Nakon što je jutros potvrđeno prisustvo koronavirusa kod osobe iz Fojnice, ista je upućena u Bolnicu za plućne bolesti u Travniku.

Pročitajte i ovo

Fojničanin Danis Hasanhodžić – Mladi borac sa velikim snovima

U srcu Bosne, rođen je budući šampion – Danis Hasanhodžić. Sa samo šest godina, Danis …