fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Solak: Nema razloga za popuštanjem trenutnih mjera

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je kazao da je kiša je ugasila i ono malo požara što je bilo aktivno te pozvao građane da se i dalje striktno pridržavaju preporuka i naredbi Kriznog štaba.
On je, govoreći o karantinima na granici, kazao da je u šatorima omogućeno sve što je potrebno za kratkotrajni boravak.

“Dnevni ulazak posljednjih dana je oko desetak ljudi na svim granicama. To nije veliki broj, ali je bitno imati osposobljene sve trijažne šatore“, dodao je i istakao da većina građana poštuje mjere koje su u cilju osiguravanja zdravlja svih građana

Na pitanje da li FBiH planira ublažavanje mjera, kakve se najavljuju u Evropi, Solak je odgovorio da se u Evropi otvaraju radnje koje su već otvorene kod nas, poput radnji za djecu, prodavnica bijele tehnike, materijala i slično.

“To nisu nikakve velike mjere i nema razloga za opuštanje, ali mi ćemo svakako pratiti sve preporuke iz svijeta”, dodao je.

On je istakao da je zdržavanje onih koji ulaze na granicama minimalno odnosno do izdavanja rješenja o izolaciji u kantonima gdje osobe borave.

Također je objasnio da se svim vozačima kamiona koji uvoze robu u BIH izdaju rješenja o samoizolaciji i oni su izuzeti od odlaska u karantin. Dodao je da su u ovom segmentu zabilježeni i pokušaji prevara na način da vozači u privatnim automobilima koji imaju položenu C kategoriju ne žele ići u karantin.

Solak je apelovao na sve građane da se ne okupljaju na izletištima i da će policija redovno obilaziti sve lokacije i upozoravati na izdate mjere i preporuke.

Na pitanje ko je dobavljač 150.000 testova na koronavirus, Solak je odgovorio da je dobavljač firma Ercona d.o.o. te da je cijena bila oko 4,6 miliona KM.

Pročitajte i ovo

Fojničanka Ervina Buljina otvorila frizerski salon: Vrhunska usluga za sve

Fojničanka Ervina Buljina donosi novu dimenziju frizerske usluge otvaranjem svog elegantnog salona za muškarce i …