fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Bakir Izetbegović: Postoji samo jedan rival i neprijatelj, ime mu je Covid-19

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je u razgovoru za “Dnevni avaz”, komentirajući predložene mjere Vlade Federacije koje se tiču seta zakona pomoći za spas ekonomije, da su mjere dobre, ali “one mogu biti samo kvalitetan početak borbe za podršku privredi u Federaciji BiH”.

Izetbegović nam je rekao da je ovim mjerama skinut znatan dio tereta koji realni sektor sigurno ne bi mogao nositi u situaciji ovako obimne blokade.

– Uz to su na budžet Federacije BiH prebačene obaveze uplate doprinosa za uposlenike poslovnih subjekata čiji je promet pao za više od 20 posto u prvom kvartalu 2020. Time je data značajna olakšica privrednicima i izvršena stabilizacija najvažnijih fondova – penzijskog i zdravstvenog – kaže Izetbegović.

Izetbegović: Mi smo čvrst i strpljiv narod - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Na pitanje prijeti li BiH ekonomska nestabilnost, on je odgovorio:

– Prijeti nam ekonomska, a s njom i socijalna i sigurnosna nestabilnost. Ali mi smo čvrst i strpljiv narod. Ljudi u BiH dokazali su da mogu sve izdržati, ali da teško podnose nepravdu i neravnopravnost. Zato je od presudne važnosti napraviti mehanizme da distribucija tegobe koja nas čeka bude ravnomjerna.

Političari se moraju iskazati vlastitim primjerom, smireno i nesebično, dodao je.

– Ovo nije vrijeme za međusobna nadmetanja, prepirke, populizam. Postoji samo jedan rival i neprijatelj, ime mu je Covid-19. Prvi korak koji svaki političar može i treba hitno napraviti jeste odricanje od pretežnog dijela primanja koje dobiva od poreznih obveznika – rekao je Izetbegović.

Pročitajte i ovo

Poslovnica pekare “Manja” u ulici Koševo u Sarajevu prestaje s radom

Poslovna jedinica pekare Manja u ulici Koševo u Sarajevu saopćila je kako s današnjim danom …