fbpx
Srijeda , 28 Februara 2024

Krizni štab radi sve u interesu građana opštine Fojnica

O stanju na području općine Fojnica, u posljednjih 24 sata, izvjestio je danas Krizni štab Općine Fojnica, kojem je prisustvovao i ministar u Vladi Srednjobosanskog kantona Salkan Merdžanić, a shodno zaključku Vlade da ministri budu informisani o aktivnostima u svojim općinama.

Komandant Štaba civilne zaštite općine Fojnica Sabahudin Klisura i načelnik Štaba Alen Cvjetković su izvjestili šta je sve učinjeno u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. S tim u vezi, rečeno je da je Općinski štab ispoštovao preko trideset naredbi sa viših nivoa vlasti, da je donio petnaest naredbi, te izdao tri apela, nekoliko preporuka, obavijesti i zabrana.

Komandir Policijske stanice Fojnica Amir Softić je kazao da stanje na terenu dobro, timovi svakodnevno obilaze osobe u samoizolaciji, a u nedjelju će iz izolacije izaći petnaest osoba.

Poštuju se naredbe o zabrani kretanja i preporuke Općinskog štaba, te građani se ponašaju odgovorno , a s druge strane pripadnici policije tolerišu pojedine opravdane zahtjeve građana i koje nisu u skladu sa izdatim naredbama.

Tim zadužen za snabdijevanje stanovništva osnovnim životnim namirnicama je izvjestio prisutne da je jučer u Fojnicu, u nekoliko trgovina, došlo oko 20 tona brašna.

S obzirom na ono što su Općina Fojnica i Štab civilne zaštite radili proteklih petnaestak dana, što je iziskivalo finansijska sredstva, pomoćnik načelnika za finansije i budžet Amir Polutan je dao prijedlog o sazivanju vanredne sjednice Općinskog vijeća, koje bi donijelo odluku o preraspodjeli finansijskih sredstava u budžetu.

Na današnjoj sjednici vodila se rasprava i o prijedlogu koju je Krizni štab uputio Kantonalnom i Federalnoj civilnoj zaštiti, a tiče se dolaska građana u Fojnicu i druge gradove iz inostranstva, a povodom vjerskih blagdana.

Na kraju, prisutnima se obratio i kantonalni ministar Salkan Merdžanić, koji je pohvalio rad Općinskog štaba civilne zaštite.“ S obzirom da Vlada SBK prati rad svih općina, mogu reći da ste u provođenju naredbi sa viših nivoa i naredbi koje sami donosite, najorganizovanija općina, puno toga ste uradili, te da, što je jako bitno u ovim situacijama, objektivno i blagovremeno informišete građane o svemu “ rekao je ministar Merdžanić.

Poručio je da Štab civilne zaštite općine Fojnica i dalje sve čini što može da spriječi širenje virusa u našoj sredini, te da sugeriše stanovništu da obrađuje zemlju, da pristupe sjetvi a Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK će sufinansirati sjeme, đubrivo i zaštitna sredstva.

Pročitajte i ovo

Ambasada Japana nastavlja podršku razvoju Fojnice: Odlična saradnja sa Zavodom “Bakovići”, Domom zdravlja i Opštinom Fojnica

Danas je održan prijem kod ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini, koji je bio prilika …