fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

BiH: Moguće zatvaranje kantona, gradova i naselja

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je danas da može doći do zatvaranja kantona, gradova ili naselja ukoliko dođe do naglog porasta oboljenih od korona virusa COVID-19 te da će o tome raspravljati u narednim danima.

“Postoji mogućnost da se zaustavi kretanje građana između naseljenih cjelina”,  istakao je Solak na pres-konferenciji.

Na pitanje novinara koliko je osoba trenutno u karantenu na granici BiH, Solak je kazao da su šatore na granici postavile Oružane snage BiH te da taj dio provodi Vijeće ministara BiH. Ukoliko neko od bh. državljana umre u inozemstvu, Solak je kazao da intenzivno razgovaraju o mogućnosti ulaska pogrebnih društava iz drugih zemalja u BiH, te da su to nesvakidašnje situacije.

“Danas će ‘doći’ inicijativa o zatvaranju Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, bilo je nekih letova, jer je naš aerodrom u Sarajevu jedini otvoren u regionu, pa postajemo tranzit za Srbiju i Crnu Goru, a cargo letovi će nastaviti letjeti”, istakao je Solak. Također je najavio da će u Vladi Federacije BiH dva puta dnevno svaki dan biti organizirane pres-konferencije, ali da nema informaciju kako će to rješavati kantonalni krizni štabovi.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …