fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje u Srbiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije večeras je proglasio vanredno stanje u ovoj državi što podrazumijeva rigoroznije mjere i visoku disciplinu stanovništva kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.
Vućić je istakao kako je riječ prije svega o borbi za roditelje, starije osobe, ali i budućnsot Srbije.

“Naši roditelji i starije osobe su izgradili sve u našoj državi i moramo uraditi sve što možemo da te ljude zaštitimo. Do sada smo uradili mnoge stvari i zahvaljujem svim zdravstvenim radnicima koji su sve rizikovali da pomognu svom narodu”, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio kako su u Srbiji danas potvrđena još dva slučaja zaraze koronavirusom, što je ukupno 48 slučajeva bez smrtnih ishoda.

“Preduzet ćemo najteže mjere, prošli smo kroz teške ekonomske krize gdje smo dolazili gotovo do bankrotstva da bismo bili jedna od dvije zemlje sa najvećim rastom u Evropi. Prošli smo kroz teške situacije u Kosovu i Metohiji kroz milion migranata da vas ne podsjećam na druge situacije od Srebrenice i nadalje.

Ovo će biti najteže bitka do sada, ali prije svega trebamo sačuvati naše starije osobe koje su meta ovog napada. Želim da uputim saučešće našim prijateljima u Italiji, kao i Španskoj braći. One su puno bogatije zemlje od nas i morat ćemo se boriti većom disciplinom

Ako budemo morali u roku od 72 sata ćemo morati donijeti obavezujuću odluku da sve osobe pogoyovo starije osobe moraju ostati u svojim kućama pogotovo oni u seoskim područjima.

“Molim vas dragi penzioneri nemojte izlaziti iz kuće. Sve ono što radimo je zbog vas. Organizovat ćemo pomoć za sve vas koji ste sami, ali dajte nam vremena da se organizujemo jer se niko s ovim do sada nije suočio. Molim vas ostanite u domovima, pogotovo vi u gradovima jer vi ste meta ovog napada

Zamolio je sredovječne i mlađe osobe da ne posjećuju starije osobe mjesec dana kako bi preživjeli trenutnu situaciju.

“Sutra nema ni škola, vrtića, sporta, treninga, teretana sve se zatvara. Jer to su sve mjesta koja su najgora za zaraze. Još ćemo vidjeti kako će se organizovati rad restorana i ugostiteljskih objekata. Zatvara se život, kako bismo ga zapravo sačuvali. Nećemo otvarati škole najvjerovatnije do kraja godine i zato molim sve da djecu, ali nikoga ne vode kod svojih roditelja”, poručio je.

Razumio je da se ljudi osjećaju sigurno zbog prekomjernog snabdijevanja robom, ali naveo je da nema potrebe za tim.

“Znam kako su u strahu velike oči, ali mi nemamo problema ni s brašnom, šećerom, uljem, rižom da možemo izvoziti i druge zemlje. Bit će vam otvorene prodavnice, a bitno je još da razmišljamo o logistici i opremi da nam sve apoteke budu snabdijevene. Shvatili ste da velika međunarodna solidarnost ne postoji, sve je bilo na papiru”, zaključio je Vučić.

Pročitajte i ovo

Fojničanin Danis Hasanhodžić – Mladi borac sa velikim snovima

U srcu Bosne, rođen je budući šampion – Danis Hasanhodžić. Sa samo šest godina, Danis …