fbpx
Nedjelja , 2 Oktobra 2022

Potvrđeno obdukcijom: Porodilja iz Tuzle preminula od posljedica sepse

Dvadesetogodišnja porodilja B. I. iz Srebrenika preminula je u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli usljed septičnog šoka, a koji je, najvjerovatnije, posljedica infekcije  piogenim streptokokom grupe A. Ovo je pokazao nalaz obdukcije koja je urađena po nalogu Tužilaštva TK.
Kako su naveli iz Tužilaštva TK, u nalazu i mišljenju vještaka obducenta, a vezano za uzroke smrti dvadesetogodišnje porodilje koja je preminula 9. marta 2020. godine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo  u UKC-u Tuzla,  navedeno je da je smrt nastupila usljed septičnog šoka, a koji je, najvjerovatnije, posljedica infekcije  piogenim streptokokom grupe A.

“Tužilaštvo je odmah na osnovu izjave muža preminule formiralo predmet te je  u saradnji s MUP-om TK izuzeta sva medicinska dokumentacija koja se odnosi na dvadesetogodišnjakinju. Poduzimaju  se sve potrebne istražne radnje te će biti izdate naredbe za sva potrebna medicinska vještačenja u cilju utvrđivanja svih okolnosti koje se vezuju za smrt porodilje. Također će se saslušati sve osobe koje imaju neposredna ili posredna saznanja o ovom događaju”, kazao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Podsjećamo, slučaj je Tužilaštvu TK prijavio E. I., suprug preminule porodilje, a informacija o smrti pacijentice podigla je na noge zaposlenike UKC-a u Tuzli.

Menadžment ove zdravstvene ustanove izdao je naredbu na osnovu koje je formiran stručni tim koji utvrđuje sve okolnosti koje su dovele do fatalnog ishoda jednog poroda, kao i eventualne odgovornosti ljekara.

Menadžment ove zdravstvene ustanove ukazao je i na haotično stanje koje vlada u Klinici za ginekologiju i akušerstvo već 30 godina, zbog čega se ovaj odjel nalazi na lošem glasu u Tuzlanskom kantonu.

Pročitajte i ovo

Proučen mevlud u Ostružnici povodom 50. godišnjice otvorenja džamije

Sinoć je u džematu Ostružnica proučen mevlud povodom 50. godišnjice od otvorenja novosagrađene džamije u …