fbpx
Petak , 29 Marta 2024
fojnica legenda

Fojnički nišani visoki 3 metra: Legenda o Gazi djevojci

fojnica legenda

 fojnica legenda

U fojničkom naselju Ostružnica, koje leži na desnoj obali zlatonosne rječice Fojnica po kojoj je matični gradić dobio ime, nalazi se više grobnih mjesta sa nišanima koji potiču iz daleke prošlosti. Među takvima je i Hasanagića harem, smješten sa desne strane puta kojim se u Fojnicu stiže iz pravca Kiseljaka.

U ovom starom mezaristanu, koji odavno ne služi svojoj namjeni, posebnu pozornost putnika prolaznika plijene najveći i najstariji nišani na omanjem uzvišenju koji izradom i oblikom kamena ukazuju da pripadaju ženskom mezaru. To ograđeno grobno mjesto u narodu se pominje kao mezar Gazi-djevojke. Kako nema pisanih tragova, niko pouzdano ne može kazati ko i kada je pokopan između dva nišana visoka skoro tri metra.

Postoji više narodnih predaja, među kojima izdvajamo onu koja je najzanimljivija i najzastupljenija u narodu.

Glava pod pazuhom

Legenda kazuje kako u mezaru leži djevojka koja se umjesto rođenog brata prijavila u sultan Fatihovu vojsku prilikom regrutacije mladih muškaraca sa ovih prostora. Po nekima je to učinila zbog velike ljubavi prema bratu jedincu i straha da ne izgubi glavu na bojnom polju, a po drugima iz prkosa i ponosa, ukazujući svojim primjerom kako i žene mogu itekako ljuti boj bojovati.

Zamjenivši brata ili iz inata, ovako ili onako, ali vremenom postade gazi-djevojka, na bojnom polju iskazujući nečuvenu hrabrost i vještinu ratovanja, te dobi zvanje visokog oficira Sultanove vojske. Kada su se Fatihovi askeri utaborili u Ostružnici, stigoše nevolje sa okolnih fojničkih uzvišenja, a posebno sa Kozigrada, gdje se bila utvrdila vojska Bosanskog kraljevstva sa Bosanskom kraljicom.

Ostružničko polje zasipala su topovska đulad, a jedno đule potrefi Gazi-djevojku koja se skrivala u vojnoj odori muškarca i visokog oficira. Niko nije mogao ni slutiti da je žensko srce kucalo pod muškom odorom neustrašivog Fatihovog ratnika, sve dok mu topovsko đule ne odrubi glavu. Potom se dogodilo čudo neviđeno. Sa glavom pod pazuhom ratnik je i dalje koračao bojnim Ostruškim poljem, sve dok nije posrnuo i pao. Tamo gdje pade, tu ga i pokopaše pod okriljem noći. Tek kada su ga opremali za spuštanje u kabur, otkriše da je to bila žena. Na mezar postaviše ženske nišane.

fojnica gazi djevojka unutra

Tajanstveni znak

Vremenom mezar Gazi-djevojke postade mjestom okupljanja vjernica iz fojničkog kraja i šire. Svakog petka dolazile bi djevojke i starije žene i učile dovu. I danas se vjeruje kako na ovom mjestu proučena dova, uz sav njen vjerski značaj, donosi sreću i berićet onome ko je prouči. Na vrhu jednog od nišana, u omanjem krugu je uklesan znak u obliku cvijeta.

Vjeruje se kako ostrugan prah sa tog dijela kamena, koji se unese u kuću, donosi sreću i nafaku, te čuva kuću od svakog zla. Prema kazivanju starijih mještana, takvo vjerovanje je toliko bilo zastupljeno u praksi, da su djevojke i žene u grupama dolazile i strugale kamenu prašinu, te se strahovalo da će jednog dana nestati zagonetni znak na nišanu.

To ne bi valjalo! Vjeruje se, kada bi se to desilo, ovaj kraj bi zadesila velika nesreća!

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …