Za njegov problem čuli su, priča Salčinović, uspješni košarkaši, koji su odlučili da ga obraduju i pošalju mu patike odgovarajuće veličine.

Salčinović kaže da je u četvrtom razredu nosio broj 46, a da je na ekskurziju išao u očevim cipelama.

– U bivšoj JNA pola godine sam nosio svoje cipele jer mi nisu mogli naći odgovarajuće čizme. Kasnije su u nekom magacinu našli četiri ili pet pari čizama odgovarajućeg broja i sve dali njemu. Nosio sam i drvene cipele, ali ih je rođak odnio na popravak u Konjic pa mi više nikada nisu ni vraćene – priča Salčinović.

Kaže da ga zbog težine i loše obuće bole stopala, ali da kvalitetniju niti može naći, ali da bi naručio da se naprave po mjeri treba puno novca.

– Prije desetak godina kupio sam nove novcate cipele u Zenici. Trgovkinja mi je rekla da će mi ih dati u pola cijene samo da ih se kutariše jer joj predugo stoje. Tad sam prvi i jedini put dobio nove cipele – priča Adem.

Kaže da ne zna nikog ko nosi tako veliki broj pa da bi mogao upitati gdje ih on nabavlja.

-Ja puno radim, krećem se, uglavnom za dnevnicu, berem vrganje, borovnice, kupine. Volim hodati, stalno sam u pokretu, a u posljednje vrijeme bole me tabani, valjda od loše obuće – kaže za Faktor.

Kaže da mu se sreća osmjehnula te da je pozvan u ponedjeljak pozvan na razgovor za posao, s obzirom na to da je dugo nezaposlen i u evidenciji biroa za zapošljavanje.

– Zvali su me sa biroa i rekli da dođem u ponedjeljak na razgovor. Ne znam ni o kojoj se firmi radi ni šta se radi. Ali meni valja radit šta god da je. Kaže bit će posao, a ja ne vjerujem dok ne vidim – kaže Salčinović.

Osamnaestogodišnji Adair Šetkić košarkaš košarkaškog kluba Mastria Academy Catanzaro sa jugu Italije, kada je čuo za priču Fojničanina Adema Salčinovića i njegovu muku sa pronalaskom odgovarajuće obuće, odlučio je da mu pomogne.

Salčinović kaže da mu je Adair puno pomogao jer mu je poklonio dva para patika iako ga nikada nije vidio.

– Došlo mi da plačem, Boga mi. Hvala mu puno – kazao je Salčinović.

I patike koje su mu jučer došle poštom od Jusufa Nurkića mu odgovaraju.

– Ma kao skrojene za mene. Dobio sam pet pari patika od njega i hvala mu puno – kaže Salčinović.

Adair, s druge strane, priča da i on nosi obuću poprilično velikog broja, te da zna sa kakvim se problemom susreće Fojničanin Adem.

– Nakon što sam čuo njegovu priču odmah sam se dao u akciju da nađem cipele za njega. Našao sam dva para patika koje sam po mojim roditeljima poslao Ademu. Prenijeli su mi pozdrave i veliko hvala od gospodina Adema koji se, kako su mi rekli, veoma obradovao patikama,a mene je obradovala činjenica da mu stoje odlično i siguran sam da će još mnogo ljudi reagovati i pomoći mu oko pronalska odjeće i obuće u njegovoj veličini – kazao je košarkaš Adair Šetkić.

Šetkić kaže da u današnje vrijeme svako zaslužuje da ima ono osnovno, uključujući i odjeću i obuću.

– U današnje vrijeme sve je to dostupnije nego prije nekih 20 ili 30 godina i rado ću uvijek pomoći onima koji to iz bilo kojeg razloga ne mogu priuštiti sebi – zaključuje Šetkić.

Faktor.ba